Profilbild Stefan Åström
Stefan Åström 20 maj / 2014

Colombia vid avgörande vägval

Söndagen den 25 maj är det dags för ett av republikens viktigaste och avgörande presidentval någonsin. Runt hälften av en valmanskår på drygt 38 miljoner colombianer kommer förutom att välja ny president också indirekt avgöra hur de pågående fredsförhandlingarna på Kuba mellan den sittande regeringen Santos och det västra halvklotets sista stora marxistiska gerilla, FARC, ska avlöpa.

När president Santos 2012 plötsligt tillkännagav att regeringen och FARC under en längre period i hemlighet fört sonderande samtal om att inleda direkta fredsförhandlingar kom det som en fullständig överraskning för de allra flesta. Redan från början föll detta inte heller i god jord hos landets tidigare president, Uribe, som såg hur någon annan än han själv möjligen skulle kunna ta åt sig äran av att vara den som fått slut på den 50-åriga konflikten i landet, den mest utdragna konflikten på kontinenten. Inte heller andra observatörer och förståsigpåare gav förhandlingarna, när de inleddes officiellt i Oslo den 19 november 2012, några större utsikter att lyckas.

Den tidigare presidenten Uribe’s kandidat, Oscar Ivan Zuluaga, har gått till val på att omedelbart i samband med en valseger avbryta förhandlingarna och kräva gerillans avväpning som ett absolut villkor för fortsatta samtal. Det här är orsaken till den ökade spänningen i landet under denna den sista veckan före valet.

Men, när det förra fredagen meddelades från Havanna, att man nått en överenskommelse på en tredje substantiell punkt, nämligen den som handlar om FARC:s inblandning i narkotikahanteringen, fick optimisterna och Santos förnyad kraft och hopp. Kanske kommer det ändå att gå vägen. Spänningen blir inte mindre av det faktum att de två toppkandidaterna till presidentposten ligger precis jämsides i opinionen med en vecka kvar.

Man har tidigare, redan förra året, kommit i mål vad gäller landsbygds- och jordreform, samt utökat politiskt deltagande med garantier för marginaliserade grupper och områden. Aldrig tidigare, trots ett flertal försök sedan 80-talet att förhandla med gerillan, har man nått så här långt och faktiskt på allvar börjat tro att det är möjligt att få slut på konflikten.

Förutom förhandlingspunkten som handlar om gottgörelse och ersättning för konfliktens offer, så kvarstår nu att förhandla om FARC:s avväpning, avmobilisering och återanpassning (DDR) till samhället i politiskt, socialt och ekonomiskt hänseende, samt hur avtalet ska verifieras och implementeras.

Vi från FBA:s DDR-program befinner oss därför under denna vecka i Colombia tillsammans med myndighetens generaldirektör Sven-Erik Söder för att sondera på vilket sätt FBA och Sverige möjligen skulle kunna vara behjälpliga i denna avgörande stund för Colombias framtid.

av Stefan Åström
Profilbild Stefan Åström

Skrivet av Stefan Åström

Erfarenheter av och kunskaper om avväpning, demobilisering och återanpassning av före detta kombattanter (DDR) har jag inhämtat i Latinamerika sedan mitten av 1990-talet, förutom ett kort gästspel i Bosnien i början av 2000-talet. Jag har hunnit med både FN (MINUGUA, UNHCR och UNDP) och OAS i Colombia under alla dessa år. Nu när jag är tillbaka i Sverige igen känns det givande att kunna dela med sig av dessa fälterfarenheter och betydelsen av DDR för hållbar fred och säkerhet.

Fler inlägg av Stefan Åström

Kan radikaliserade terrorister avväpnas?

11 juni, 2015

Vad är på gång inom DDR-området? Efter ett intensivt resande utan motstycke de senaste månaderna har nu DDR-programmet (avväpning, demobilisering och återanpassning av kombattanter) äntligen landat permanent i Stockholm. Innan säsongsavslutning och sommarfester kan det finnas anledning att något reflektera över vad som händer inom området och vad framtiden möjligtvis kan komma att medföra. Bland […]

Sydafrika satsar på stabilitet i regionen

17 mars, 2015

Vi som jobbar på FBA:s program för DDR, Disarmament, Demobilisation and Reintegration of Ex-Combattants, har precis kommit tillbaka till Stockholm efter två veckors arbete i Sydafrika. Sedan 2008 har vi varje år bidragit med tematiskt stöd och ämnesinnehåll till DDR-kursen som Peace Mission Training Center (PMTC) utför i Pretoria. Många av deltagarna kommer från Sydafrikas […]

Hit och dit och fram och tillbaka med DDR

18 november, 2014

Denna höst, när mer krig verkar vara i antågande oavsett i vilken riktning man tittar ut över världen, finns också ljusglimtar för oss som jobbar med DDR (Disarmament, Demobilization and Reintegration) på FBA. Avväpning och demobilisering av väpnade styrkor och grupper är kanske inte annars det första man tänker på när man öppnar morgontidningen i […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg