Profilbild Stefan Åström
Stefan Åström 18 november / 2014

Hit och dit och fram och tillbaka med DDR

Denna höst, när mer krig verkar vara i antågande oavsett i vilken riktning man tittar ut över världen, finns också ljusglimtar för oss som jobbar med DDR (Disarmament, Demobilization and Reintegration) på FBA.

Avväpning och demobilisering av väpnade styrkor och grupper är kanske inte annars det första man tänker på när man öppnar morgontidningen i dessa tider. Snarare verkar trenden vara att beväpna sig så mycket det går på bestämda delar av jorden. Vissa hävdar till och med att vi går mot ett nytt kallt krig.

Nyheter om ökad spänning i östra Ukraina, Islamiska statens brutala framryckning i Mellanöstern och situationen i många afrikanska länder som Mali, Libyen och Kongo gör att även den mest optimistiske kan tappa tron på möjligheten till hållbart fredsbyggande.

Det är sannerligen inte bara annalkande vinterkyla som gör att man kan känna sig lite frusen denna höst.

Att sitta här i Barcelona på en kurs med deltagare från länder med pågående fredsprocesser – jodå, några sådana pågår trots allt – och höra dem prata om vad som är på gång gör att man omedelbart känner sig lite bättre till mods. Och det beror inte på vädret som är rätt kyligt också för dessa breddgrader.

Deltagare från Colombia, Myanmar och Filippinerna berättar alla om fredsprocesser som de på olika sätt är del av och som avancerar trots många hack på vägen och ibland rena bakslag. Möjligheterna och hoppet om en fredligare framtid är det som lyser igenom när man lyssnar på vad de har att berätta.

I alla processerna kommer DDR i en eller annan form att vara en viktig komponent för att åstadkomma långsiktig och hållbar fred. Extra roligt är det att FBA har fått möjlighet att bidra med DDR-utbildning och teknisk DDR-assistans till just dessa processer.

Det behov som finns inom DDR är varierande. Det kan både gälla att skapa en gemensam förståelse hos tidigare antagonister om vad DDR kan innebära i just deras speciella fall, och att ge mycket detaljerad teknisk rådgivning inom efterfrågade områden, som exempelvis hantering av vapen som ska lämnas in. Det kan också handla om arbete som måste göras på lokal nivå för att försona tidigare medlemmar av väpnade grupper med konfliktens offer, eller den civilbefolkning som under hela konflikten stannade kvar i sina hembyar och nu ser minst sagt skeptiskt på återvändande kombattanter.

Om arbetskamraterna på FBA inte ser så mycket av oss i DDR-gänget i korridorerna denna höst, beror det alltså på att vi åker hit och dit, fram och tillbaka med DDR-glasögonen på.

av Stefan Åström
Profilbild Stefan Åström

Skrivet av Stefan Åström

Erfarenheter av och kunskaper om avväpning, demobilisering och återanpassning av före detta kombattanter (DDR) har jag inhämtat i Latinamerika sedan mitten av 1990-talet, förutom ett kort gästspel i Bosnien i början av 2000-talet. Jag har hunnit med både FN (MINUGUA, UNHCR och UNDP) och OAS i Colombia under alla dessa år. Nu när jag är tillbaka i Sverige igen känns det givande att kunna dela med sig av dessa fälterfarenheter och betydelsen av DDR för hållbar fred och säkerhet.

Fler inlägg av Stefan Åström

Kan radikaliserade terrorister avväpnas?

11 juni, 2015

Vad är på gång inom DDR-området? Efter ett intensivt resande utan motstycke de senaste månaderna har nu DDR-programmet (avväpning, demobilisering och återanpassning av kombattanter) äntligen landat permanent i Stockholm. Innan säsongsavslutning och sommarfester kan det finnas anledning att något reflektera över vad som händer inom området och vad framtiden möjligtvis kan komma att medföra. Bland […]

Sydafrika satsar på stabilitet i regionen

17 mars, 2015

Vi som jobbar på FBA:s program för DDR, Disarmament, Demobilisation and Reintegration of Ex-Combattants, har precis kommit tillbaka till Stockholm efter två veckors arbete i Sydafrika. Sedan 2008 har vi varje år bidragit med tematiskt stöd och ämnesinnehåll till DDR-kursen som Peace Mission Training Center (PMTC) utför i Pretoria. Många av deltagarna kommer från Sydafrikas […]

Verktyg i konflikt och bidrag till varaktig fred

15 oktober, 2014

Mannen i kamouflagekläder kommer sakta släntrande över grusgången. Han har ett automatvapen slängt över axeln. Två kvinnor och en man med bestämd uppsyn står redo att ta emot honom. – Jag heter Tom-Tom, säger mannen i kamouflage. Han fortsätter med att berätta att han varit soldat i kriget. Men han är trött på det nu. […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]