Profilbild Stefan Åström
Stefan Åström 17 mars / 2015

Sydafrika satsar på stabilitet i regionen

SA

Vi som jobbar på FBA:s program för DDR, Disarmament, Demobilisation and Reintegration of Ex-Combattants, har precis kommit tillbaka till Stockholm efter två veckors arbete i Sydafrika. Sedan 2008 har vi varje år bidragit med tematiskt stöd och ämnesinnehåll till DDR-kursen som Peace Mission Training Center (PMTC) utför i Pretoria.

Många av deltagarna kommer från Sydafrikas armé, flyg, marin och polis, och har redan erfarenhet av utlandsmissioner, eller står på tur för att för första gången delta i en fredsinsats utomlands. Diskussionerna på kursen brukar därför bli intensiva. Pågående fredsinsatser i regionen debatteras friskt.

Sydafrika har en stark ställning i närområdet. Landet ses av sina grannar som en föregångare och förebild, inte minst på grund av Sydafrikas engagemang för att skapa säkerhet och stabilitet i södra Afrika. Att FBA varje år får vara med på PMTC:s DDR-kurs i Pretoria är därför inte bara en ypperlig möjlighet att bygga DDR-kapacitet inom Sydafrikas försvarsmakt och polis, utan även en chans att indirekt stärka kapaciteten i hela regionen.

Målsättningen från både FBA:s och PMTC:s sida är dessutom att civila sydafrikaner i framtiden ska kunna delta i kursen, liksom civila, poliser och militärer från grannländerna. Konkret civil-militär samverkan skulle tillföra kursen en ny dimension, och skapa fördjupad förståelse hos eleverna för olika yrkeskårers roller i ett framgångsrikt DDR-arbete. Ofta brukar en DDR-process planeras och genomföras av civila med stöd av polis och militär.

De före detta kombattanterna, som avväpnas och tas om hand i processen, ska ju också gå igenom en transformering från en uniformerad tillvaro till en ny livssituation med det civila livets alla vedermödor. Den civil-militära aspekten löper som en röd tråd i allt DDR-arbete. PMTC:s DDR-kurs lyfter i och för sig frågan redan i dag i både teoretiska moment och praktiska övningar, men förhoppningsvis kan kursen i framtiden erbjuda en ännu djupare förståelse för den civila biten av en DDR-process.

FBA kommer att fortsätta att ge PMTC stöd så att DDR-kursen kan utvecklas och förnyas. Stödet kan ses som ett led i en lång relation mellan Sverige och Sydafrika. På avslutningsceremonin för kursen tackade den sydafrikanska försvarshögskolans chef, general Nombewu, högtidligt Sverige för det stöd Sverige gav till kampen mot apartheid i Sydafrika fram till år 1994. Sveriges support under de svåra åren betydde mycket. Låt oss hoppas att den goda relationen kommer att bestå, och att vi tillsammans kan arbeta för ett säkrare och mer utvecklat södra Afrika.

av Stefan Åström
Profilbild Stefan Åström

Skrivet av Stefan Åström

Erfarenheter av och kunskaper om avväpning, demobilisering och återanpassning av före detta kombattanter (DDR) har jag inhämtat i Latinamerika sedan mitten av 1990-talet, förutom ett kort gästspel i Bosnien i början av 2000-talet. Jag har hunnit med både FN (MINUGUA, UNHCR och UNDP) och OAS i Colombia under alla dessa år. Nu när jag är tillbaka i Sverige igen känns det givande att kunna dela med sig av dessa fälterfarenheter och betydelsen av DDR för hållbar fred och säkerhet.

Fler inlägg av Stefan Åström

Kan radikaliserade terrorister avväpnas?

11 juni, 2015

Vad är på gång inom DDR-området? Efter ett intensivt resande utan motstycke de senaste månaderna har nu DDR-programmet (avväpning, demobilisering och återanpassning av kombattanter) äntligen landat permanent i Stockholm. Innan säsongsavslutning och sommarfester kan det finnas anledning att något reflektera över vad som händer inom området och vad framtiden möjligtvis kan komma att medföra. Bland […]

Hit och dit och fram och tillbaka med DDR

18 november, 2014

Denna höst, när mer krig verkar vara i antågande oavsett i vilken riktning man tittar ut över världen, finns också ljusglimtar för oss som jobbar med DDR (Disarmament, Demobilization and Reintegration) på FBA. Avväpning och demobilisering av väpnade styrkor och grupper är kanske inte annars det första man tänker på när man öppnar morgontidningen i […]

Verktyg i konflikt och bidrag till varaktig fred

15 oktober, 2014

Mannen i kamouflagekläder kommer sakta släntrande över grusgången. Han har ett automatvapen slängt över axeln. Två kvinnor och en man med bestämd uppsyn står redo att ta emot honom. – Jag heter Tom-Tom, säger mannen i kamouflage. Han fortsätter med att berätta att han varit soldat i kriget. Men han är trött på det nu. […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]