“Nothing about us, without us”
’Nothing about us, without us’ kan sammanfatta delar av den agenda som formulerats i FN:s säkerhetsrådsresolution 2250 om unga, fred och säkerhet. Resolutionen uppmanar till ökad representation av unga i fredsbyggande på alla nivåer av nationellt beslutsfattande. I Somalia utgör unga en stor andel av befolkningen då 60 procent av invånarna är under 25 år. Det gör dem till en viktig grupp för Sverige och FBA att arbeta tillsammans med i utvecklingssamarbetet.
I november 2019 skulle jag på min första resa till Mogadishu och jag hade svårt att på förhand veta vad jag kunde förvänta mig. Jag var väldigt nyfiken på vad de unga som vi skulle träffa tänkte om frågor som demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet då många av dem vuxit upp med konflikten.
FBA har fått i uppdrag av den svenska regeringen att bidra till ökade förutsättningar för kvinnors och ungas deltagande i somaliska freds- och statsbyggnadsprocesser. I ett land där makten i huvudsak är fördelad på män, och ålder och klantillhörighet har en stark kulturell betydelse så är inkludering av kvinnor och unga ingen enkel sak.
Under 2020-2021 planerar Somalia att genomföra sitt första demokratiska val på närmare 50 år enligt devisen ’one-person, one-vote’. Omvärlden prioriterar genomförandet av valet mycket högt eftersom det skulle innebära ett stort steg mot brett politiskt deltagande, men det finns samtidigt stora utmaningar då varken en fastställd konstitution eller vallag finns på plats ännu.
Om Somalia ska klara av det gedigna arbete som landet har framför sig så behöver valet genomföras under mer inkluderande former än 2017 när man genomförde ett indirekt val enligt det så kallade ’4.5 power sharing initiative’ som delar upp makten mellan de fyra största klanerna och minoritetsklanerna. Då röstade traditionella ledare och klanrepresentanter fram delegater till elektorskollegierna som i sin tur valde ledamöter till parlamentet. Intressant var att 30 procent av platserna i elektorskollegiet reserverades för kvinnor och 20 procent för unga delegater, vilket var ett steg i rätt riktning.
Det kan verka självklart att alla medborgare ska ha möjlighet att delta i arbetet för fred och uppbyggnaden av ett fungerande samhälle men det kräver att människors rätt till deltagande systematiseras och att olika behov beaktas. I Somalia där klansystemet har stark förankring, och det är vanligt att äldre män fattar beslut för hela klanens räkning, så exkluderas ofta unga kvinnor och män från beslutsfattandet. Inkludering tar tid och är kostsamt, vilket innebär att det anses mer prioriterat att komma framåt i statsbyggandsprocessen.
Det somaliska civilsamhället är en viktig plattform för ungas engagemang i samhällsutvecklingen och fredsbyggande på gräsrotsnivå. FBA samarbetar bland annat med den somaliska civilsamhällesorganisationen MAAN (Madasha Aqoonyahanka Aragtida Nool) som har ett brett engagemang av unga i flera delstater. I december bjöd vi gemensamt med MAAN in unga representanter från organisationens delstatsföreningar till Mogadishu för tre dagars utbildning i valdeltagande.
Vi inledde med en dag för enbart unga kvinnor för att säkerställa att de skulle ha möjlighet att ta plats under utbildningen, innan manliga deltagare senare anslöt till gruppen. Jag blev totalt golvad av kvinnornas engagemang och förhoppningar inför framtidens Somalia. Knivskarpa analyser fullkomligt flög i rummet. Om samhällets förväntningar på unga kvinnor och män och de utmaningar som de står inför. Både när det gäller att vara politiskt aktiva och för att öka ungas deltagande i den stundande valprocessen.
Min enda tanke när jag kommer ut i hettan efter den första workshop-dagen är: Tänk om alla dessa oerhört kloka, unga kvinnor kunde få den institutionella makten som de har rätt till! Tänk om de kunde påverka vad som skulle bidra till ökad säkerhet för dem själva och vara med och utforma sitt lands valprocess. Hur skulle Somalia se ut då?
av Ellen Aurelius