Profilbild Helena Vazquez
Helena Vazquez 13 maj / 2014

Längtan efter lugn

Maj är min favoritmånad. Ja, ja jag vet att det har regnat ett par dagar men faktum är att det är ljust och grönt och jag upplever en positiv förväntan i luften. Samtidigt känns det verkligen att terminen, eller en verksamhetsperiod – lite beroende på hur man ser det – lider mot sitt slut.

Efter 38 hittils resdagar i år, samt ett antal utbildningsinsatser tillsammans med mina fantastiska kollegor, är jag uppfylld och nöjd. Men också urholkad och dränerad. När det plingar till i Outlook-kalendern med en vänlig påminnelse om mitt blogginlägg, kan jag inte göra annat än tänka ”semester, please!”.

Så även om det är en bra bit kvar till klockan ringer för sommarledigt – till lugnet, flytvästarna, grillkvällarna och maskarna som spetsas på metspön – så vågar jag mig på en lite framåtblickande text.

”Nåden att slippa prata om sig själv!” repliken från Kristina Lugns pjäs som nu repeteras på Dramaten gör sig påmind i min längtan efter semester och inåtblickande aktiviteter.  Därför tänker jag begränsa mig själv som objekt i detta blogginlägg för att istället tipsa om böcker som med fördel kan avnjutas under sommarmånadens vila.

bild2

 

1.För historiens skull: Sleepwalkers av Christopher Clark. En uppsjö av böcker har getts ut i samband med 100-årsdagen av skotten i Sarajevo och starten på första världskrigets. Den här är inte så dum, och om det blir för detaljerat i några avsnitt kan man lätt hoppa över det tråkiga.

2. För känslornas skull: En morgon i Jenin av Susan Abulhawa. Mänsklig, vacker, hemsk, berättelsen träffar en rakt i hjärtat.

3. För förståelsens skull, och för att få balans till en morgon i Jenin: My Promised Land av Ari Shavit. Denna bok har det tipsats om innan i tidigare blogginlägg och jag kan bara hålla med om att den är bra. Poetisk, saklig och utforskande. Jerusalem är efter Stockholm den stad i vilken jag denna vår tillbringat mest tid, och My Promised Land är den bok som lärt mig mest om denna del av världen.

4. För igenkänningen: En Dag av David Nicholls. Om du precis som jag – och Jens på Stockholm Policy Group – är 90-tals vurmare, får du bara inte missa denna underbara och sorgliga bok. Ett bokslut över vår ungdom.

5. Och skrattet: Bockarna Bruse i Badhuset av Björn Rörvik. För de som umgås med lite yngre målgrupper är detta en hysterisk rolig bok, för stora som små. Min favorit är ordningskaninen som studsandes informerar bockarna Bruse om regler vad gäller badbyxor och dusch före bad i allmänna bassänger.

6. Egentligen – antar jag – borde man läsa något om Ukraina eller Ryssland. Men jag blir mer frustrerad när jag tänker på mina år i Moskva, och på våra vänner från åren där som nu antingen sjunger Putinismens lov någonstans i statsapparaten eller desperat letar efter en möjlighet att lämna landet. Men det är klart: vill man påminna sig om att det finns ett annat Ryssland än det vi ser passera revy i TV-nyheterna från Ukraina då föreslår jag nog ändå några klassiker som Mästaren och Margarita eller Krig och Fred. (foto: de finns någonstans i bokhyllan, hittar de bara inte just nu).

Min man tycker alltid att jag blir sentimental när jag beskriver sommar och semester – i hans smak för blommigt språk – men jag är faktiskt mer praktiskt än blommig, jag gör listor som inbegriper mycket av det som ska klaras av under sommaren.  Just nu tar jag gärna emot lästips till min – än så länge – tomma boklista. Tipsa mig gärna via twitter: @vazquezsohl

Och visst är det OK att sentimentalisera en aning om sommaren?

av Helena Vazquez
Profilbild Helena Vazquez

Skrivet av Helena Vazquez

Jag hämtar min praktiska erfarenhet av freds- och statsbyggande från Balkan, Västafrika och Latinamerika där jag arbetat för International Alert samt för FN. Jag har också varit politisk rådgivare till EU:s speciella sändebud (EUSR) för Centralasien, utsänd av FBA. Tidigare arbetade jag för IISS och OSSE. Världen är mitt arbetsfält, Trosa förblir mitt hem.

Fler inlägg av Helena Vazquez

Ensam är sällan stark

10 maj, 2016

Klockan är 8.07 och Bodil, en av FBA:s projektledare, visar mig vägen genom de långa korridorerna. Med snabba steg och klapprande klackar hastar vi fram. Jag tror vi hinner, säger hon till mig samtidigt som hon ger mig de underlag jag behöver inför mötet som börjar exakt tio över åtta. När vi kliver in i […]

Individer och institutioner

19 maj, 2015

Jag minns mina år med FN i Kosovo ganska väl. Jag minns politiken, jag minns alla processer och jag minns naturligtvis också människorna jag lärde känna, från etablerade politiker till unga studenter. Jag minns kollegor från tiden vid UNMIK (United Nations Interim Administration Mission in Kosovo) och från tiden då jag placerats med UNDP-hatt på […]

Tolstoy, Research and Peaceful Societies

31 mars, 2015

Recently – while vacuum cleaning our apartment – I listened to a radio play adaptation of Lev Tolstoy´s Anna Karenina with the famous first lines: ”All happy families are alike; each unhappy family is unhappy in its own way”. As I listened, I was wondering if one could say that all peaceful countries are peaceful in […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]