Profilbild Helena Vazquez
Helena Vazquez 19 maj / 2015

Individer och institutioner

IMG_0303Jag minns mina år med FN i Kosovo ganska väl. Jag minns politiken, jag minns alla processer och jag minns naturligtvis också människorna jag lärde känna, från etablerade politiker till unga studenter. Jag minns kollegor från tiden vid UNMIK (United Nations Interim Administration Mission in Kosovo) och från tiden då jag placerats med UNDP-hatt på premiärministerns kansli. Jag minns att en av de saker som gjorde allra starkast intryck under dessa år var det driv och den talang som fanns bland unga kosovarer. Jag kände ofta att de jämnåriga bekanta jag umgicks med över luncher, otaliga machiatos (bäst i Europa!) under utflykter i bergen borde få samma karriärmöjligheter som jag och mina internationella FN- kollegor, för sitt eget såväl som för Kosovos bästa.

Jag kom att tänka på den tiden, och särskilt på några av dessa begåvade bekanta, när jag var mig i Palestina under valborg för att tillsammans med FBA-kollegor genomföra en utbildning för Palestinas utrikesministerium.

De där dagarna i Palestina kändes dubbelt meningsfulla.

För det första att vi här och där kunde bidra med en eller annan insikt, inte minst genom våra seniora mentorer, och än gång fick vi kvitto på att FBA:s pedagogiska verktygslåda för utbildningar och övningar landar rätt. Tillsammans mejslade vi ut centrala frågor kring tjänstemannens roll i en effektiv administration och använde oss av strategiska planerings- och analysverktyg för att belysa en rad frågor kopplade till Palestinas statsbyggande.

För det andra för att det känns rätt att bidra till ett palestinskt utrikesministerium. För vissa av världens länder kan utrikespolitik kanske vara en lyx som man kan ha eller mista. Men för Palestina är det tvärtom, eftersom statens själva existens kan sägas vara beroende av hur man sköter sina relationer till andra länder. Och kanske finns här en paradox: det är just de länder som bäst behöver ett effektivt utrikesministerium som inte alltid har det.

Individen är helt klart hörnstenen i en effektiv administration och förhoppningsvis kan vi bistå Palestina ett steg på vägen i statsbyggande med vår insats. I Kosovo etablerades också ett utrikesministerium i samband med självständighetsförklaringen som en del i landets statsbyggande, och många av de unga och talangfulla kosovarerna rekryterades till denna nya struktur. En av mina kompisar från Pristinas caféer och Kosovos bergstoppar blev snart utsedd till Europaminister, en annan är numera rådgivare till landets president. En tredje träffar jag ibland i Stockholm, eftersom han sedan en tid tillbaka är sitt lands ambassadör till Sverige. Jag ser med tillförsikt fram emot att se var – och i vilka roller – jag i framtiden kommer träffa våra nya palestinska bekantskaper.

Nu har intensiva planeringsförberedelser satts igång inför nästa utbildningsrunda i Palestina till hösten och jag kommer på mig själv att gång på gång referera till titeln på en rapport om statsbyggande som FBA skrev för några år sedan. Titeln fångar det som är så självklart men samtidigt så svårt i FBA:s arbete med att bygga fred. Titeln lyder: ”Individer och Institutioner”.

av Helena Vazquez
Profilbild Helena Vazquez

Skrivet av Helena Vazquez

Jag hämtar min praktiska erfarenhet av freds- och statsbyggande från Balkan, Västafrika och Latinamerika där jag arbetat för International Alert samt för FN. Jag har också varit politisk rådgivare till EU:s speciella sändebud (EUSR) för Centralasien, utsänd av FBA. Tidigare arbetade jag för IISS och OSSE. Världen är mitt arbetsfält, Trosa förblir mitt hem.

Fler inlägg av Helena Vazquez

Ensam är sällan stark

10 maj, 2016

Klockan är 8.07 och Bodil, en av FBA:s projektledare, visar mig vägen genom de långa korridorerna. Med snabba steg och klapprande klackar hastar vi fram. Jag tror vi hinner, säger hon till mig samtidigt som hon ger mig de underlag jag behöver inför mötet som börjar exakt tio över åtta. När vi kliver in i […]

Tolstoy, Research and Peaceful Societies

31 mars, 2015

Recently – while vacuum cleaning our apartment – I listened to a radio play adaptation of Lev Tolstoy´s Anna Karenina with the famous first lines: ”All happy families are alike; each unhappy family is unhappy in its own way”. As I listened, I was wondering if one could say that all peaceful countries are peaceful in […]

Utrikesdeklarationen – en kompass för att navigera i utrikespolitiken

11 februari, 2015

På mitt arbetsrum har vi precis fått igång webbsändningen från riksdagen, som idag behandlar utrikesdeklarationen. Vi förbereder oss med fyllda kaffekoppar och med tomma anteckningsblock för att lyssna på regeringens vision för de kommande årens utrikespolitik. Deklaration blir en slags kompass som regeringen använder för att navigera i det globala utrikespolitiska landskapet, och jag och […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]