Profilbild Felicia Forsström
Felicia Forsström 29 mars / 2021

Är du förberedd på risker som kan uppstå när du reser?

Jag har rest mycket i perioder, och ibland tänker jag på märkliga situationer jag befunnit mig i. Som när jag satt i ett propellerplan i kraftig turbulens och försökte smutta på pulverkaffe samtidigt som jag var glad att jag för säkerhets skull skrivit ett hemligt avskedsbrev till familjen. Eller taxichauffören som körde så fort och vårdslöst att jag hellre hade gått, men inte vågade säga till. Eller när jag flanerade i skumma kvarter utan att veta om att de var skumma – tills jag fick skjuts hem av en polisbuss.

Vi är många som vill resa till främmande länder, möta andra människor och uppleva nya kulturer. En del reser i arbetet, andra är bara nyfikna. Resande kan vara upplyftande och intressant, men även riskfyllt. Kanske har du råkat ut för missförstånd och kulturkrockar under dina resor, och kanske har du någon gång känt att du borde varit mer riskmedveten.

Just nu begränsar pandemin våra möjligheter att resa, och FBA kan inte genomföra de säkerhetskurser som i vanliga fall äger rum på vårt utbildningscenter på Sandö. Och trots att det i dagarna är ett år sedan jag fick covid-19, ska det här inlägget inte handla om pandemin. Jag tror i ärlighetens namn att vi är många som behöver läsa om något annat.

Därför vill jag blicka framåt och passa på att berätta om vår nya digitala kurs i resemedvetenhet och interkulturell kommunikation, REKO, som vänder sig till dig som kommer att åka på kortare arbetsresor eller fältbesök.

Kursen är till för dig som behöver några grundläggande verktyg i riskhantering och vill lära dig om din individuella riskprofil. Vi fokuserar inte enbart på hot och säkerhet när du är framme på din destination, utan även på hur du förbereder dig innan och risker som kan uppstå under resan.

Kursen omfattar tre halvdagar. Vid första tillfället går vi igenom riskanalys, kontextinformation och sårbarhetsbedömning. Vid det andra tillfället tar vi upp saker som kan hända under resan; från det att du går igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen till hur du tar dig ut från en krockad bil genom att krossa en glasruta.

Det sista tillfället handlar om säkerhet på ditt resmål. Exempelvis varför det är vettigt att känna till hur människor kommunicerar på den plats där du befinner dig. Hur du kan avdramatisera hotfulla situationer med hjälp av ditt kroppsspråk. Och vilken typ av information som du kan tänkas ha som du behöver skydda från obehöriga.

Vårt kurskoncept bygger på aktiva deltagare och vi varvar teori med filmer, gruppdiskussioner, praktiska övningar och självreflektioner.

Så varför ska du lära dig om riskanalyser, resesäkerhet och interkulturell kommunikation? Ju mer förberedd och medveten du är om de risker som finns i det sammanhang och den kultur som du ska verka i, och vad du själv signalerar, desto större chans är det att du klarar dig från olyckor och brott. Det gör din resa mer smidig och säker.

Om du tror att du kan ha nytta av vår kurs REKO, skicka in din ansökan till oss senast den 12 april.

Vi ses!

av Felicia Forsström
Profilbild Felicia Forsström

Skrivet av Felicia Forsström

Felicia är handläggare på FBA:s program för säkerhet. Hon har erfarenhet från flera olika branscher, från öppenvård till turism, och hon har bott i bland annat Kroatien, Italien och Frankrike. I bagaget finns en kandidatexamen i mänskliga rättigheter.

Fler inlägg av Felicia Forsström

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]