Profilbild Krister Fahlstedt
Krister Fahlstedt 1 augusti / 2018

Vardag i Filippinerna: starka kvinnor, politiska dynastier, bomber, rebeller och historiska fredsframsteg

”Minst tio döda i bilbomb i Filippinerna.” Så löd en tämligen oansenlig rubrik i det svenska nyhetsflödet i slutet av juli. Den islamistiska terrorgruppen Abu Sayyaf, mest känd för brutala kidnappningar av västerlänningar, har tagit på sig dådet som denna gång riktades mot filippinsk militär.

Den här typen av attacker är, tack och lov, ovanliga i landet och en betydligt mer positiv nyhet är det historiska undertecknandet av the Bangsamoro Organic Law den 26 juli. Lagstiftningen utgör ett förverkligande av fredsavtalet från 2014 mellan den filippinska regeringen och rebellgruppen MILF, the Moro Islamic Liberation Front.  Den ska bana väg för ett betydande mått av självstyre för den muslimska befolkningen i regionen Bangsamoro på ögruppen Mindanao i södra Filippinerna. Det exakta territoriet som ska omfattas av självstyre kommer att avgöras i en folkomröstning strax före årsskiftet. Att mobilisera tillräckligt stöd för lagen utgör nu en betydande utmaning för ledarna inom MILF, som vill undvika ett nesligt bakslag.

I min roll som Peace and Development Officer, utsänd av FBA till FN i Filippinerna sedan mars i fjol, följer jag utvecklingen noga och försöker ge relevanta råd till FN:s landkontor här. Vårt arbete inriktas i hög grad på att stödja etableringen av the Bangsamoro Transition Authority, den övergångsregering som ska styra Bangsamororegionen fram till nästa parlamentariska val år 2022. Behoven är stora och förväntningarna likaså. Om befolkningen inte får bättre tillgång till grundläggande tjänster inom områden som infrastruktur, utbildning och sjukvård riskerar mer radikala och extrema krafter, såsom Abu Sayyaf och BIFF, the Bangsamoro Islamic Freedom Fighters, att gödas med en återgång till väpnad konflikt som följd.

Vägen framåt kommer att vara både krokig och gropig men jag vågar kosta på mig en viss optimism. Mycket kan sägas om president Dutertes ledarstil och metoder, men han har lyckats avancera i de komplexa fredsprocesserna i landet där tidigare administrationer har gått bet i årtionden.

Presidentens årliga tal till nationen nyligen blev för övrigt en annorlunda upplevelse. Dels för att han faktiskt höll sig till manus och undvek mustiga utfall, och dels för den inramning talet fick. Just innan Duterte skulle äntra talarstolen utspelade sig ett märkligt drama. Under kuppartade former avsattes den sittande talmannen för underhuset i direktsändning, och ersattes av ingen mindre än Gloria Macapagal-Arroyo, president under åren 2001-2010. Hon omgärdas av omfattande korruptionsrykten men är nu alltså tillbaka i värmen. En ytterligare ingrediens i denna politiska soppa är att de två drivande personerna bakom maktskiftet var Sara Duterte-Carpio, borgmästare i Davao och dotter till presidenten, i koalition med Imee Marcos. Låter namnet bekant? Jo, hon är dotter till den forne diktatorn Ferdinand Marcos, och provinsguvernör i Ilocos Norte.

Av detta kan man dra åtminstone tre slutsatser (av lite varierande betydelse för mänskligheten). Kvinnor har ett starkt politiskt inflytande i Filippinerna. Politiska dynastier är en besvärande realitet. Och jag har i alla fall inte tråkigt på jobbet!

av Krister Fahlstedt
Profilbild Krister Fahlstedt

Skrivet av Krister Fahlstedt

Krister är utsänd av FBA som Peace and Development Officer till FN:s landkontor i Filippinerna, som koordinerar alla FN-organs arbete i landet. Han har ett förflutet i Försvarsmakten och har bland annat tjänstgjort i Afghanistan, Sydsudan, Demokratiska republiken Kongo och Mali. Krister har också gedigen erfarenhet av att arbeta med kvinnor, fred och säkerhet.

Fler inlägg av Krister Fahlstedt

“It’s more fun in the Philippines!”

14 februari, 2020

Det är landets stolta och välkända turistslogan. De senaste månadernas händelser har måhända inte riktigt levt upp till den beskrivningen. I slutet av oktober upplevde vi upprepade jordbävningar, omkring magnitud 6,5 på richterskalan, i den sydliga ögruppen Mindanao. Strax före och under julhelgen följdes de av två kraftiga tyfoner, på ungefär samma bana som supertyfonen […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]