Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 27 november / 2014

Vad händer egentligen i Afghanistan?

Alltsedan President Ghani tog över makten i Afghanistan är frågan på allas läppar vad som händer härnäst. Svaret än så länge är tyvärr att ingen vet.

Det råder fortfarande stor oenighet om maktdelningen och om hur positioner i den nya regeringen ska fördelas mellan presidenten och exekutivminister Abdullah. Förhoppningen verkar vara att några ministrar ska vara utsedda innan den internationella London-konferensen om Afghanistan den 4 december.

Vidare består säkerhetsproblemen i landet. Ghanis tuffa offensiv mot den väpnade motståndsrörelsen är en bidragande orsak till ett rekordstort antal dödade civila. Likaså har de afghanska säkerhetsstyrkorna lidit stora förluster, och inom polisen har mer än 3000 personer dött i år. Även motståndsrörelsen har dock lidit förluster, men till vilken grad är svårt att säga.

Fyra högprofilmål i Kabul attackerades av motståndsrörelsen bara under en vecka i november. Bland målen fanns en bas för ett internationellt säkerhetsbolag, och det internationella boendeområdet Green Village som huserar nästan halva EUPOL:s internationella personalstyrka. Lyckligtvis resulterade attackerna i få döda, däremot kostade ett självmordsattentat i Paktika-provinsen över 50 människoliv i slutet av november.

Utöver en förvärrad säkerhetssituation för både afghaner och utlänningar, står den nya administrationen i landet inför en svår ekonomisk utmaning. Cirka 500 miljoner amerikanska dollar saknas i statskassan, och korruptionen är skyhög fast Ghani har tagit krafttag mot den, inte minst genom att öppna ett tidigare nedlagt rättsfall mot Kabul Bank som sägs röra ofattbara 700 miljoner dollar.

Den ekonomiska situationen är nära sammankopplad med säkerhetsarbetet. De afghanska säkerhetsstyrkorna är idag betydligt större än vad som kan vara rimligt i framtiden. Inom polisen finns behov av att skära ner från dagens 157 000 anställda till runt 93 000 år 2018. Situationen inom armén är likadan. Detta skulle kunna innebära att ett stort antal män med vapen kommer att stå utan jobb inom en snar framtid. Vi har sett en sådan utveckling förut, och sker inget drastiskt finns en stor risk att dessa män byter sida. Då tror jag tyvärr att Afghanistan går en jobbig framtid till mötes.

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]