Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 4 februari / 2014

The Granddaddy of all Conflicts

Det är en intensiv och spännande tid att befinna sig i Jerusalem just nu. De amerikanska ansträngningarna att medla mellan israeler och palestinier pågår febrilt. Rykten om framsteg och bakslag avlöser varandra, och partier och politiker positionerar sig inför vad som komma skall. Företrädare från båda sidor uttalar sig om vad som är acceptabelt och inte. Vad som är klart är att amerikanske utrikesministern John Kerry just nu diskuterar med båda parter om ett s.k. Framework agreement, som ska etablera de principer kring huvudfrågorna (gränser, säkerhet, flyktingar och Östra Jerusalem), som ska vägleda de fortsatta förhandlingarna.

blogg-photo-1

När jag anlände till Jerusalem och kvartettkontoret (Office of the Quartet Representative, OQR) för snart tio månader sedan hade president Obama precis besökt Israel och de palestinska områdena, och det talades om att USA skulle göra ett till, möjligen sista, försök att nå fram till en tvåstatslösning på den mångåriga Israel-Palestinakonflikten, som Kerry själv kallat ”The Granddaddy of all Conflicts”. Sedan dess har John Kerry lagt enorm energi och tid – det känns som han varit här varannan vecka, fast han ”bara” gjort tio (!) besök i Jerusalem/Ramallah det senaste året – på att uppnå just detta. Först genom att lyckas få tillbaka parterna till förhandlingsbordet, och sedan genom att målmedvetet driva på, trots motstånd och skepsis från alla håll.

För att stötta fredsprocessen fick Tony Blair och OQR i maj 2013, bara några veckor efter min ankomst, i uppdrag att ta fram ett initiativ för tillväxt och ekonomisk utveckling i de palestinska områdena. Det ska ske genom transformativa förändringar inom åtta sektorer: jordbruk, turism, energi, vatten, IT/telekom, lätt tillverkningsindustri, byggindustri/bostadssektorn samt byggnadsmaterial.

Grundidén är att en framtida palestinsk stat kräver en växande och hållbar ekonomi, med väl fungerande institutioner, som kan skapa jobb och attrahera investeringar, och som på sikt inte är beroende av bistånd. Därför syftar initiativet för den palestinska ekonomin (som det formellt heter och som ni kan läsa mer om här) till att mobilisera den palestinska och internationella privata sektorn för att investera i dessa åtta sektorer.

Det handlar till exempel om att bygga ut turistsektorn – vars potential är enorm – modernisera jordbruket och bygga tiotusentals billiga bostäder. Allt detta kräver naturligtvis stort engagemang och stöd från både israeler och palestinier. Allt från tillgång till vatten och energi till förbättrade regelverk och myndigheter.

Mitt ursprungliga uppdrag vid OQR handlade om Östra Jerusalem, men då hela OQR mobiliserades för att genomföra vårt nya, ambitiösa uppdrag breddades mina ansvarsområden ganska omgående till att även inkludera byggsektorn, byggnadsmaterial, landregistrering och bolånemarknaden. En spännande kombination!

Arbetet med initativet har varit en otrolig resa de senaste tio månaderna, med att utveckla de olika sektorstrategierna, diskutera med palestinska näringslivs- och regeringsföreträdare, israeliska intressenter, internationella finansiella institutioner och olika givarländer. Utmaningarna är stora och komplexa, men möjligheterna är hissnande.

Arbetet innebär mycket kontaktskapande och resor på Västbanken och i Gaza, för att bland annat identifiera hinder till investeringar och förstå de lokala förutsättningarna och företagens vardag. Nyligen reste några kollegor och jag runt på norra Västbanken – ett bedårande landskap, med gröna dalgångar och imponerande bergsmassiv – för att titta på ett nybyggt bostadsområde, ett vattenreningsverk och en blivande industrizon (se bilderna nedan). Dessa initiativ inger hopp om en bättre framtid, en framtid som jag kommer rapportera mer om i nästa blogginlägg.

blogg-photo-5

bloggphoto-4

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]