Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 20 oktober / 2013

Sverige gör ”patron ur” i Kosovo

Pristina-toppbild

Söndag förmiddag i Pristina. Poddversionen av God morgon, Världen! går i bakgrunden. Mellan frukost, tandborstning och påklädning får jag rapportering från Moderaternas ”arbetsstämma” (Ulf Adelsohn raljerar över Nya Moderaternas avsaknad av självironi) och ett reportage om svenskar som frivilligt deltagit som stridande i internationella konflikter – från internationella brigader i Spanska inbördeskriget till PKK och den Fria Syriska Armén.

Efter ett kort Skypesamtal med familjen därhemma lämnar jag bostaden. Höstsolen värmer och solar Pristinas kuperade omgivningar. Gërmiaparkens bladskrud går i militärgrönt och rostbrunt. Jag är på väg till en ceremoni på militärbasen Film City som ska högtidlighålla att Sverige avvecklar truppstödet till Nato:s Kosovo Force (KFOR) och lämna över sitt ansvarsområde till Italien.

Sverige har bidragit till KFOR sedan insatsen etablerades 1999. Under de följande 14 åren har 9000 svenskar tjänstgjort här. ”Att Sverige nu avvecklar sitt truppbidrag innebär inte slutet för Sveriges engagemang för säkerhet och utveckling i Kosovo” understryker försvarsminister Karin Enström, som är ceremonins inledningstalare. Sverige kommer även fortsättningsvis att ha ett starkt engagemang i Kosovo med fokus på rådgivande insatser till stöd för uppbyggnad och omvandling av landets rätts- och säkerhetssektorer .

Efter att ceremonins formella delar kommit till ända inbjuds blåklädda, grönklädda och civilklädda svenska kollegor att inta en lättare lunch på stående fot. Med en shish kebab i ena handen och dippsås i den andra får jag en kort pratstund med försvarsminister. Jag hinner säga säkerhetsektorreform, Kosovos säkerhetsrådssekretariat och Folke Bernadotteakademin (gott så) innan minister förvinner iväg till nästa tête-à-tête.

Väl hemma igen viker jag tvätt tillsammans med Pamela Jaskoviak och funderar över den kommande veckans utmaningar. På agendan står bland annat samtal om den pågående översynen av Kosovos säkerhetssektor och hur en process som spänner över 20 månader och hela säkerhetssektorn bäst sammanfattas för att bli till ett tydligt underlag för Kosovos beslutsfattare. Den statiska elektriciteten sticker till i handen.

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]