Profilbild Lisa Ljungström
Lisa Ljungström 29 oktober / 2013

Regnperioden lider mot sitt slut

Äntligen börjar regnperioden lida mot sitt slut. Erfarna kollegor säger att från och med denna vecka så vänder det! Jag får vårkänslor när solen bländar mig där jag sitter vid mitt skrivbord på ambassaden och vill genast lämna kontoret och istället sätta mig nere vid stranden.

toppbild-regn-i-Liberia

Monrovia är med sitt tropiska monsunklimat en av världens mest regniga städer, i millimeter per år räknat. Det är ingen lek när himlen öppnar sig och det bokstavligen vräker ned. Avrinningen från staden gator är långsam och det bildas snabbt stora gropar i vägbanorna som vattenfylls. Regnet gör även att fler insjuknar i malaria eftersom det kläcks fler myggor under och precis efter regnperioden. Malaria är, som på så många andra ställen i världen, ett av de största hoten. Det finns flera olika typer av malaria och den riktigt allvarliga typen av sjukdomen, cerebral malaria, skördar många liv om den lämnas obehandlad.

Under de senaste veckorna har jag träffat både de svenska poliser och kriminalvårdare som är sekunderade till FN-missionen här och representanter från svenska Rikspolisstyrelsen och Gävleborgs polismyndighet. De senare befann sig i Monrovia med anledning av det Sida-finansierade bilaterala samarbetsprojekt som man har med den kriminaltekniska enheten på Liberias nationella polis.

Att bygga upp och stärka en effektiv, transparent, ansvarstagande och kostnadseffektiv säkerhetssektor är en central del av en demokratisk utveckling i en postkonfliktkontext, inte minst vad det gäller polisen. Det svenska stödet till denna utveckling genomförs gemensamt av flera myndigheter, bl.a. utifrån den svenska policyn för fred och säkerhet för utveckling samt den nationella strategin för svenskt deltagande i internationell freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet.

Vill du förresten veta mer om vad säkerhetssektorreform är för något och hur man arbetar med det i praktiken? Läs mer om FBA:s kommande kurs i SSR här. Har du inte en hel vecka utan bara drygt 6 minuter över– kolla in vår informationsfilm här.

av Lisa Ljungström
Profilbild Lisa Ljungström

Skrivet av Lisa Ljungström

Lisa är ansvarig projektledare för FBA:s bilaterala strategiuppdrag i Liberia. Hon har jobbat med frågor som rör säkerhetssektorreform (SSR) sedan 2010, bland annat som samordnare av SSR-frågor på svenska ambassaden i Monrovia. Tidigare har hon även arbetat på UD i Stockholm samt på svenska FN-representationen i New York. Uppvuxen i Sjötorp i Västergötland och med utbildning från Uppsala universitet.

Fler inlägg av Lisa Ljungström

Liberias unga tar ansvar för landets framtid

12 maj, 2017

För ett par veckor sedan var jag och kollegan Maja på plats i Paynesville strax utanför Monrovia i Liberia, där över 200 unga samlats för att under ett par dagar diskutera ett antal frågor som på ett eller annat vis påverkar ungas vardag. Entrepenörskap, deltagande i politiska processer, konflikthantering, integritet och kulturyttringar stod på agendan. […]

Varje tusenmilaresa börjar med ett steg

23 november, 2016

I fredags satt jag ned med fyra liberianska kvinnor som alla deltar i FBA:s pågående dialog- och medlingsprogram. Programmet inleddes förra veckan och inkluderar även kvinnor från Colombia, Afghanistan och Palestina. I programmet ges nyckelpersoner i ledande och strategiska positioner stöd i att förebygga, hantera och omvandla våldsamma konflikter genom dialog- och medlingsprocesser. Programmet, som […]

Vad ryms i lådan – om reformprogram och målsättningar

26 maj, 2016

Jag och min kollega Frida befann oss nyligen i Haag, för att delta i ett seminarium anordnat av Clingendael, The Hague Institute for Global Justice och Knowledge Platform for Security and Justice. Ämnet för dagen var stöd till reformprogram inom säkerhets- och rättsstatssektorer i post-konfliktmiljöer och varför så många av programmen inte är (tillräckligt) anpassade […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]