Profilbild Anna Widepalm
Anna Widepalm 26 mars / 2019

Parallellt med den turbulenta situationen i Venezuela har Colombia sin egen fredsprocess att hantera

Varje dag korsar ett stort antal venezolaner de sju officiella gränsövergångarna mellan Venezuela och Colombia. Vissa av dem för att tillfälligt bege sig till grannlandet för att skaffa mat eller mediciner, andra för att söka sig bort från krisens Venezuela och försöka skapa sig en annan tillvaro i Colombia eller något av de angränsande länderna.

Drygt en miljon venezolaner befinner sig redan i Colombia och deras närvaro är givetvis märkbar, inte bara i gränstrakterna utan även i huvudstaden Bogotá. En del av dem som nu söker sig till Colombia är colombianer som en gång i tiden lämnade sitt land när den politiska situationen skapade flyktingströmmar i motsatt riktning. Även om dagens tillströmning av venezolaner i Colombia skapar spänningar och stora utmaningar, finns det också starka yttringar av solidaritet med Venezuela som tidigare tog emot de colombianer som behövde skydd och stöd.

Parallellt med den turbulenta situationen i grannlandet har Colombia sin egen fredsprocess att hantera, efter över 50 år av väpnad konflikt. Sedan fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och FARC-gerillan undertecknades hösten 2016 har Colombia tagit flera viktiga steg mot en hållbar fred. De före detta kombattanterna i FARC-rörelsen har lämnat in sina vapen. I utvärderingar av implementeringen av fredsavtalet framhålls avväpningen och demobiliseringen av FARC som framgångsrik, medan man betonar att större ansträngningar behöver göras för att skapa meningsfull sysselsättning för ex-kombattanterna så att de kan återanpassas fullt ut till en civil tillvaro.

Undersökningar visar också att de generella våldsnivåerna i Colombia har minskat på senare år, men att det finns fortsatt stora utmaningar att hantera, som förekomsten av olika kriminella grupper och ökat våld riktat mot bland annat människorättsförsvarare.

I Colombia finns även den kvarvarande aktiva gerillagruppen ELN. Den förra regeringen, under president Juan Manuel Santos, inledde fredsförhandlingar med ELN. Den nya regeringen under president Iván Duque fattade hösten 2018 beslut om att utvärdera  förhandlingarna. Men efter ett dödligt bombdåd mot en av polishögskolorna i Bogotá utfört av ELN i januari i år, beslutade regeringen att sätta punkt för fredssamtalen.

Trots att möjligheterna till en förhandlad fred för närvarande ter sig avlägsna, säger drygt 60 procent av Colombias befolkning att de fortfarande ser dialog och förhandling som den mest framkomliga vägen till att sluta fred även med ELN. Detta enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning av tidskriften Semana.

Så hur ser vägen framåt ut, och hur kan en svensk myndighet som FBA bidra? Sverige har sedan flera decennier tillbaka varit en trogen följeslagare på den slingriga vägen mot fred i Colombia, genom diplomatisk närvaro och bistånd. FBA är en aktör inom det svenska biståndet till Colombia, och bidrar bland annat med utbildning och rådgivning till den colombianska myndigheten som ansvarar för återintegrering av före detta kombattanter. FBA strävar också efter ökade kontaktytor mellan det civila samhället och säkerhetssektorn, och verkar för att främja jämställdhet och att både kvinnor och män ska vara delaktiga i att bygga fred i Colombia. I det stora hela är FBA en liten aktör bland många, men vi har en roll att fylla. Vi håller med majoriteten av colombianerna i Semanas undersökning – vi tror på dialog, medling och förhandling för att lägga grunden till en hållbar fred.

av Anna Widepalm
Profilbild Anna Widepalm

Skrivet av Anna Widepalm

Anna Widepalm är projektledare för FBA:s arbete med Sveriges biståndsstrategi för Colombia. Hon har tidigare varit biträdande enhetschef på FBA, och arbetat med bland annat FBA:s utbildningar i dialog och fredsmedling. Hon har även erfarenhet av att arbeta med konflikthanteringsfrågor på svenska Röda korset samt inom civilsamhället med utvecklingsprojekt i Latinamerika. Anna är utbildad civilekonom med internationell inriktning.

Fler inlägg av Anna Widepalm

Kvinnorna som bygger fred i Colombia – med och utan uniform

3 juni, 2020

I fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och gerillagruppen FARC, som undertecknades hösten 2016, definieras ett antal åtgärder för att öka säkerheten för människor i Colombia. Åtagandena gäller inte bara medlemmarna i FARC som lämnat in sina vapen, utan inkluderar också människorättsförsvarare, lokala ledare och andra invånare i de samhällen som drabbats hårdast av den väpnade […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]