Profilbild Jenny Norman
Jenny Norman 8 maj / 2019

På uppdrag i ett land som många därhemma aldrig hört talas om

Jag befinner mig i Bangui och kvicksilvret i termometern börjar närma sig 40 grader. Utanför byggnaden jag står vid finns flera kvinnor och barn som väntar på sin tur för att komma in till centret för offer för sexuellt våld. Själv är jag här i min roll som genusrådgivare, utsänd från FBA till EU Training Mission i Centralafrikanska republiken (CAR). Faktiskt som den första personen någonsin som FBA skickat på uppdrag i CAR. Jag är här för att lära mig mer om centrets verksamhet. Ärligt talat är jag lite nervös. Hur kommer det kännas att möta dessa människor som blivit utsatta för så hemska upplevelser?

Bangui är huvudstad i CAR, som är placerat mitt i Afrika med grannländer som Tchad, Sydsudan och Demokratiska republiken Kongo. Fram till 1958 var CAR en fransk koloni och inte förrän 1993 hölls de första fria valen i landet, som är ett av världens fattigaste. Under lång tid har etniska konflikter, kuppförsök och våld präglat CAR. Precis som i många andra konfliktzoner har kvinnor drabbats extra hårt av våldet. Krisen i landet beskrivs ofta som bortglömd och många i Europa vet inte ens om att CAR existerar. Men för närvarande finns ett fredsavtal och relativt lugn råder.

I februari anslöt jag, som en av endast två civila anställda, till EU Training Mission i CAR som är en militär insats som har till uppgift att utbilda den centralafrikanska armén och ge strategiskt stöd och rådgivning åt försvars- och säkerhetssektorn i landet. Det handlar mycket om praktisk militär färdighetsträning. Men insatsen, i samarbete med olika partnerorganisationer, utbildar också centralafrikanska säkerhetsaktörer om mänskliga rättigheter, internationell humanitär rätt och förebyggande av sexuellt våld.

Jag är inte bara en av endast två civila i insatsens personalstyrka, jag är också den första anställda som innehar posten som genusrådgivare. Utmaningarna är många. Samtidigt har jag en unik möjlighet att forma uppdraget och vägen framåt. Inledningsvis har jag ägnat mycket tid åt att studera och analysera verksamheten för att se hur man på bästa sätt kan föra in ett jämställdhetsperspektiv i arbetet. Min strategi har varit att se, lyssna och lära för att förhoppningsvis bygga ett förtroende för mig som person och min funktion. Möten med  samarbetspartners som FN har avlöst varandra. Jag har mötts av nyfikenhet och aha-upplevelser, till exempel när jag berättat att jämställdhet inte bara handlar om kvinnor utan också om mäns situation. Det har medfört att en medvetenhet om jämställdhetsfrågor nu sakta börjar växa inom insatsen.

Hur gick det då på mötet på centret för offer för sexuellt våld? Jo, det gick bra. Vi enades om att ses igen för att diskutera hur jag kan integrera deras kunskap om att förebygga sexuellt våld i de utbildningar som jag och mina kollegor i EU Training Mission håller för de centralafrikanska soldaterna och officerarna. Målet är att den centralafrikanska armén på ett effektivt sätt ska kunna upprätthålla säkerheten i landet, för alla landets invånare – män som kvinnor.

av Jenny Norman
Profilbild Jenny Norman

Skrivet av Jenny Norman

Jenny är just nu utsänd från FBA till EU Training Mission i Centralafrikanska republiken, där hon är genusrådgivare. Till vardags arbetar hon som analytiker på Polisen i Sverige. Jenny har en militär bakgrund och har tjänstgjort som soldat i Bosnien. Inom sina studier har hon fokuserat på konflikthantering och övergrepp mot civila.

Fler inlägg av Jenny Norman

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]