Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 14 november / 2013

Ny tid för Somalia

3toppbild-blogg

Senaste tiden har livet präglats av starka kontraster. Kasten mellan barnens morgonrutiner, läxhjälp och terrorattacker är omtumlande. Ena dagen sitter jag i ett partnersforum och diskuterar kritiska och positiva processer i anknytning till Somalias utveckling. Andra dagen deltar jag i krismöte och diskuterar FN:s repositionering efter senaste tidens attacker utförda av Al-Shabaab i Mogadishu. Och när son nr 2 sjunger lilla snigel akta dig via Youtube på lördagmorgonen inser jag hur viktigt det är att livet stundtals är fyllt av en lagom dos eskapism från arbetslivets allvar.

En av mina centrala uppgifter är koordinering av processer inom New Deal . New Deal för Somalia, har efter de senaste månadernas goda samarbete mellan regeringen och det internationella samfundet, utmynnat i en historisk New Deal Compact – en av de första i raden för de länder som antagit utmaningen att implementera New Deal.

2cornershopNew Deal för Somalia inleddes officiellt 14 Maj 2013 i Mogadishu och ett viktigt delmoment hölls 16 september 2013 då Somalias New Deal Compact antogs vid Brysselkonferensen. Mer information och bakgrundsmaterial om New Deal for Somalia. 

I och med Brysselkonferensen ingicks ett partnerskap mellan somaliska regeringen och det internationella givarsamfundet i syfte att stödja Somalias fragila utveckling och implementeringen av New Deal Compacts prioriteringar. Givarsamfundet har sedermera tillkännagivit en utfästelse om stöd på ungefär 2 miljarder EUR för implementeringen av Somalias New Deal Compact. Mycket positivt!

Nu återstår det stora litmustestet – att infria löftena, att gå från ord till handling. vilket förresten inte heller är, när jag skriver detta – en dans på rosor. Det blev särskilt tydligt efter förra veckans dramatiska utveckling då den nyligen tillsatta chefen för somaliska Centralbanken plötsligt avgick efter en påstådd korruptionsskandal inom regeringen. Korruption, jämte terrorism, är två externa och mycket verkliga riskfaktorer att hålla i tankarna när vi går vidare.

2FN-i-Nairobi-flaggorTrots allt detta, kan jag konstatera att den positiva utvecklingen som New Deal-samarbetet medför är avgörande för fragila länder som Somalia. Efter 20 års konflikt behöver landet stöd i princip i alla sektorer och sakfrågor för att återuppbyggnaden av demokratiska institutioner skall ta vid. En viktig förutsättning för denna reform är också att en ny och legitim regering är på plats sen förra året.

För ett par veckor sedan hade vi storbesök hemifrån då GD Sven-Eric Söder och andra kollegor från FBA hälsade på. Det var mycket inspirerande att träffa kollegor, det bidrar till nya erfarenheter och nya perspektiv. Besöket sammanträffade med att FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson var på besök i Somalia. Det finns onekligen ett starkt intresse för Somalia och Sverige har en viktig uppgift som beskrivs i den nya resultatstrategin för Somalia (2013-2017).

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]