Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 12 juni / 2014

Nu skrivs historia

Salangi topp

På lördag kommer förhoppningsvis den andra valomgången i Afghanistan att äga rum mellan de två återstående presidentkandidaterna, Dr Abdullah and Dr Ghani.

Samtidigt som vi svenskar i Kabul firade 6 juni nåddes vi av en nyhet som kunde ha fått tragiska konsekvenser. Dr. Abdullahs konvoj utsattes för en attack som kostade flera människor livet och skadade ännu fler. Lyckligtvis satt presidentkandidaten i bilen bakom den som blev sprängd i luften och kunde föras i säkerhet.

Jag vill inte ens börja tänka på innebörden om attacken hade lyckats. Risken för etnisk våldsupptrappning är uppenbar. Hela valet skulle enligt konstitutionen behövas göras om från början. Det är inte helt osannolikt att Afghanistan skulle falla in i en ny våldsspiral och se mycket av det som byggts upp under det senaste årtiondet helt eller delvis raseras. Just etnicitet är en central fråga i landet och båda presidentkandidaterna har vädjat till befolkningen att inte göra detta val till en fråga om huruvida man är pashtun, tadzjik eller har en annan bakgrund.

Säkerhetsläget är en annan central fråga. EUPOL (EU:s polisträningsinsats i Afghanistan) stod häromdagen, mindre än en vecka innan valet, som värd för ett möte där EU-ambassadörerna fick en genomgång av och chansen att ställa frågor till förste biträdande inrikesminister General Salangi.

Generalen är ansvarig för alla polisiära operationer och därmed en av de högst ansvariga för säkerhetsarrangemanget kring valet. Hans budskap till ambassadörerna var att åtgärder tagits sedan den första valomgången i april för att säkerställa polisens neutralitet och att ANP (Afghanska Nationella Polisen) på lördag är ännu bättre förberedda än vad som var fallet för två månader sedan, då de fick fina omdömen för sitt agerande.

Den karismatiske generalen, och före detta mujahedinkrigaren, vet vad som står på spel och är väl medveten om vad konsekvenserna av en lyckad attack mot någon av presidentkandidaterna skulle kunna innebära. Försök till sådana och andra högprofilsattacker i upptakten till och under valdagen är vad polisen har att vänta, inte minst då den första valomgången utropades som en seger för de afghanska säkerhetsstyrkorna.

Jag är stolt över att EUPOL har dragit ett litet stå till den stacken och allt jag kan göra nu är att hoppas att vi inom några dagar har klarhet i vem som blir Afghanistans förste demokratiskt valda president. Oavsett vad som händer ser vi historia skrivas i detta nu!

Foto: General Salangi möter pressen. Fotot ägs av EUPOL Afghanistan.

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]