Profilbild Lisa Ljungström
Lisa Ljungström 17 december / 2013

Monrovia: Dan före dan, före dan…

Snart börjar det dra ihop sig. Jul- och nyårsfirande står för dörren! Men precis som alltid så är det tusen saker som ska klaras av innan man på riktigt kan njuta av glögg i julstjärnans sken och känna att boken för 2013 kan stängas.

Till skillnad från det svenska budget- och verksamhetsåret är det liberianska året brutet och man talar nu om en halvårsuppföljning.

I september i år samlades över 100 personer från ministerier, myndigheter, kommissioner, parlament, civila samhället, FN-familjen och andra internationella partners i Monrovia City Hall. Alla hade kommit för att under två dagar prata om den pågående liberianska säkerhetssektorreformen och vilka utmaningar som landet står inför under kommande år.

Den successiva överlämningen av säkerhetsansvaret från FN-missionen till den liberianska säkerhetsarkitekturen står naturligt i fokus och flera viktiga händelser såsom senatorsval nästa år och presidentval 2017 är avgörande för den fortsatta utvecklingen. En genomlysning och revidering av den nationella säkerhetsstrategin kommer att genomföras under nästa år. Det kommer att bli en stor och viktig övning i sig som förhoppningsvis resulterar i en tydlig vägkarta för sektorns inriktning.

Strand LiberiaVi äter hemlagad Janssons frestelse i 30 graders värme och i förra veckan firade vi Lucia. Jag kommer att stanna i Monrovia över jul, kanske blir det  ett besök i Robertsport, den lilla staden halvvägs till gränsen mot Sierra Leone, där stränderna är orörda och havet lite blåare och lugnare än i huvudstaden. Turismen i Liberia är i sin linda, men Robertsport kommer definitivt vara ett resmål att hålla ögonen i framtiden. Med sin pittoreska charm, strategiska läge och vänliga människor lockar Robertsport med allt från surfing och vita stränder till grillad hummer och stilla kvällar på en av verandorna med utsikt över havet.

God jul och gott nytt år!

av Lisa Ljungström
Profilbild Lisa Ljungström

Skrivet av Lisa Ljungström

Lisa är ansvarig projektledare för FBA:s bilaterala strategiuppdrag i Liberia. Hon har jobbat med frågor som rör säkerhetssektorreform (SSR) sedan 2010, bland annat som samordnare av SSR-frågor på svenska ambassaden i Monrovia. Tidigare har hon även arbetat på UD i Stockholm samt på svenska FN-representationen i New York. Uppvuxen i Sjötorp i Västergötland och med utbildning från Uppsala universitet.

Fler inlägg av Lisa Ljungström

Liberias unga tar ansvar för landets framtid

12 maj, 2017

För ett par veckor sedan var jag och kollegan Maja på plats i Paynesville strax utanför Monrovia i Liberia, där över 200 unga samlats för att under ett par dagar diskutera ett antal frågor som på ett eller annat vis påverkar ungas vardag. Entrepenörskap, deltagande i politiska processer, konflikthantering, integritet och kulturyttringar stod på agendan. […]

Varje tusenmilaresa börjar med ett steg

23 november, 2016

I fredags satt jag ned med fyra liberianska kvinnor som alla deltar i FBA:s pågående dialog- och medlingsprogram. Programmet inleddes förra veckan och inkluderar även kvinnor från Colombia, Afghanistan och Palestina. I programmet ges nyckelpersoner i ledande och strategiska positioner stöd i att förebygga, hantera och omvandla våldsamma konflikter genom dialog- och medlingsprocesser. Programmet, som […]

Vad ryms i lådan – om reformprogram och målsättningar

26 maj, 2016

Jag och min kollega Frida befann oss nyligen i Haag, för att delta i ett seminarium anordnat av Clingendael, The Hague Institute for Global Justice och Knowledge Platform for Security and Justice. Ämnet för dagen var stöd till reformprogram inom säkerhets- och rättsstatssektorer i post-konfliktmiljöer och varför så många av programmen inte är (tillräckligt) anpassade […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]