Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 30 mars / 2016

Med Vita bussarna i Tyskland 1945

Bertil Fröderbergs almanacksanteckningar från slutet av mars 1945. (Klicka för större bild)

På bordet i köket ligger en tysk arméhjälm. Dess utmärkande siluett känner de flesta igen. Bredvid hjälmen ligger ett par hopvikta hakkorsflaggor och ett par kartonger, fyllda med medaljer, pärmar och diverse souvenirer. I lägenheten på Östermalm i Stockholm bor Hanna som hörde av sig till FBA och Folke Bernadottesamlingarna (FBS) i höstas. Hennes morfar, Bertil Fröderberg var chaufför i insatsen med de Vita bussarna i Tyskland våren 1945 och han deltog även i senare Röda Korsinsatser i Tyskland 1945-1947. Bertil efterlämnade bland annat två almanackor från 1945 med nedskrivna betraktelser om händelserna från insatserna samt ett fotoalbum och en mängd informationsmaterial som nu kommer skannas och införlivas i FBS. Här intill kan du läsa om vad han skrev i sin almanacka för precis 71 år sedan.

Bland det material som vi fått låna finns en fyra sidor lång föreskrift om hur de före detta koncentrationslägerfångarna skulle desinficeras. Texten syftar enbart till att göra processen så grundlig och effektiv som möjligt och tar inte patienternas psykiska tillstånd i beaktande. Det indikerar att situationen för alla inblandade var mycket extrem och behovet av att snabbt och effektivt kunna genomföra insatsen var överordnat det mänskliga psykiska lidandet. Snabbheten var inte sällan avgörande eftersom bussarna vid flera tillfällen besköts av allierat flyg. Många patienter dog under dessa räder eftersom de ofta var för svaga för att springa ut ur bussarna när flyganfallen kom.

[metaslider id=1507]

Under Röda Korsets räddningsinsatser efter andra världskrigets slut blev Bertil tillfångatagen av ryska trupper och skickades med fångtransport på tåg österut. På det tredje flyktförsöket lyckades han ta sig tillbaka till Polen där han sedan fullgjorde sitt uppdrag åt Röda Korset genom att återlokalisera de bussar som av olika skäl fått överges under räddningsinsatsen.

Scan141010_065
Bertil Fröderberg var med vid evakueringen av norska flyktingbarn från Hohehorst.

Bertil Fröderberg fick med sig många svåra minnen från insatserna. Hur många av hans kollegor som också fick det är oklart, men mörkertalet är sannolikt mycket stort. Bertil var med när de evakuerade fångar i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Hanna berättade att hennes mormor satt uppe många nätter och lyssnade på Bertils fruktansvärda berättelser. En natt slet han i förtvivlan ut alla bilder ur det fotoalbum han gjort om insatserna och satte aldrig tillbaka dem igen. Tre bilder fick dock sitta kvar. De föreställer norska barn som de evakuerar från Hohehorst den 22 juli 1945 (se bild nedan).

Hjälmen, flaggorna och de övriga föremålen kommer Hanna skänka till Armémuseum.

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]