Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 15 april / 2014

Lögn, förbannad lögn och ogrundad statistik

dittrich

I första världskriget var fem procent av dödsoffren civila, i andra världskriget 50 procent och i dagens krig är 90 procent av dödsoffren civila. Har du hört eller läst det påståendet förut? Det förekommer ofta i media och liknande siffror finner man på välrenommerade internationella organisationers hemsidor. Till exempel står det i Europeiska unionens säkerhetsstrategi från 2003 att sedan 1990 har 90 procent av dödsoffren i krig varit civila. Googla så får du se! Problemet är bara att påståendet ovan är helt fel – det finns nämligen ingen som helst faktagrund för siffrorna.

Att inhämta och analysera fakta om väpnade konflikter är av naturliga skäl väldigt svårt. Det är inte lätt för forskare att få tillgång till pålitliga data och aktörerna i en konflikt har ofta skäl att förvränga eller undanhålla fakta. Just civila dödsoffer är naturligtvis ett extra känsligt kapitel. Trots det görs det väldigt mycket forskning om ämnen såsom konflikttrender och antal dödsoffer i väpnade konflikter.

Skandinaviska universitet och forskningsinstitut är världsledande på det här området, bland annat genom den forskning som görs på Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet och på Peace Research Institute Oslo. Vad säger då forskningen om andelen civila dödsoffer i krig? För det första kan vi slå fast att påståendet ovan om 90 procent civila dödsoffer i moderna krig helt saknar faktagrund. Det är helt enkelt en myt som på grund av bristande källkritik under en längre tid har spridits i olika sammanhang. De uppskattningar som har gjorts pekar på långt lägre siffor, men det är som sagt väldigt svårt att få fram pålitliga uppgifter.

När det gäller trenden, huruvida dagens krig skulle skörda fler eller färre civila dödsoffer, ser utvecklingen snarare positiv ut. Vapenteknologisk utveckling och minskad acceptans för civila – och militära – dödsoffer har bidragit till att göra världen säkrare för civila i konfliktområden. Undantag finns, men mörka exempel som flygbombningarna av Dresden under andra världskriget och Hanoi under Vietnamkriget med deras mängder av civila dödsoffer, har som väl är blivit mer sällsynta.

När man följer nyhetsrapporteringen från världens konflikter och krishärdar är det lätt att få en dyster bild av samtiden. Men då gäller det att ta ett steg tillbaka från den ögonblicksbild som förmedlas, betrakta domedagsscenarier och ogrundade påståenden som det ovan med en kritisk blick, och i stället se till fakta och forskning som pekar på en i mångt och mycket positiv utveckling. Det finns fortfarande olösta konflikter som skapar stort mänskligt lidande, men på många sätt har världen faktiskt blivit en bättre plats att leva på.

Foto: Johan Dittrich Hallberg/SEAPPI

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]