Profilbild Helena Vazquez
Helena Vazquez 29 juni / 2014

Konflikt, bygga fred och vägen framåt – FBA i Almedalen

Första Almedalsmorgonen och förväntan ligger i luften. Flera FBA-kollegor befinner sig på Gotland för att delta i denna supervalårsupplaga av Almedalsveckan och vi träffas på morgonkvisten för en genomgång inför dagens övningar. Morgonbriefingen leds av vår kommunikationschef Marianne. Det luktar kaffe, det prasslas i tidningar och sommarregnet som tyvärr vägrar ge med sig, trummar mor rutorna. Trots vädret samlades det redan igår mängder av människor på Stora Torget och på Visbys kullerstenar.

morgonbriefing blogg

Under morgonmötet diskuterar FBA-kollegorna tillsammans hur vi bäst kan täcka det som är relevant för vår verksamhet. Vår Generaldirektör lotsar oss igenom dagens program och vi förmedlar våra budskap för externa gäster, nationella som internationella. På vägen hit frågar en av våra internationella gäster ”How would you explain Almedalen?” Det är en bra fråga, och inte helt lättsvarad. Hur förklarar man Almedalen för någon som inte är bekant med fenomenet? Hur förmedlar man Almedalens innebörd, med start för 46 år sedan då Palme steg upp på det där lastbilsflaket, till dagens Almedalen som erbjuder nära 3500 evenemang som rör samhälleliga frågor och är öppet för allmänheten?

M&GD blogg

För vissa är Almedalen en möjlighet att synas, för andra är det ett tillfälle att få igenom ett budskap och för många att mötas, diskutera och utforska ett ämne. Mingel och nätverkande och kunskapsutbyten är viktiga inslag.  I grund och botten är Almedalen ett utrymme för öppna och fria samtal i det demokratiska rummet.  En av de svåra knäckfrågorna är hur man ska förhålla sig till dem som vill utnyttja demokratins frihet och möjligheter för att propagera för motsatsen. Kampen för demokratin måste föras varje dag. FBA arbetar vidare på det som Folke Bernadotte kämpade för och under vår paroll Istället för Vapen arbetar vi för fred, säkerhet och utveckling för alla.

Under Almedalsveckan utgår FBA från tre temata: konflikt, bygga fred och vägen framåt. Vi har i samtliga våra evenemang, våra egna och de vi samarrangerar, ett fokus på dessa tre. I vårt program återfinns samtal kring Ukraina, Myanmar och Afghanistan. Först ut, på måndag morgon, är ett seminarium om Israel och Palestina.

När vi reser oss från bordet och lämnar morgonmötet, sprids vi alla ut på våra olika uppdrag för dagen. Vi kommer att återsamlas senare idag för en omgruppering, men vi kommer säkerligen att träffa på varandra på något av alla de seminarier som vi markerat i programbladet. Regnet till trots.

av Helena Vazquez
Profilbild Helena Vazquez

Skrivet av Helena Vazquez

Jag hämtar min praktiska erfarenhet av freds- och statsbyggande från Balkan, Västafrika och Latinamerika där jag arbetat för International Alert samt för FN. Jag har också varit politisk rådgivare till EU:s speciella sändebud (EUSR) för Centralasien, utsänd av FBA. Tidigare arbetade jag för IISS och OSSE. Världen är mitt arbetsfält, Trosa förblir mitt hem.

Fler inlägg av Helena Vazquez

Ensam är sällan stark

10 maj, 2016

Klockan är 8.07 och Bodil, en av FBA:s projektledare, visar mig vägen genom de långa korridorerna. Med snabba steg och klapprande klackar hastar vi fram. Jag tror vi hinner, säger hon till mig samtidigt som hon ger mig de underlag jag behöver inför mötet som börjar exakt tio över åtta. När vi kliver in i […]

Individer och institutioner

19 maj, 2015

Jag minns mina år med FN i Kosovo ganska väl. Jag minns politiken, jag minns alla processer och jag minns naturligtvis också människorna jag lärde känna, från etablerade politiker till unga studenter. Jag minns kollegor från tiden vid UNMIK (United Nations Interim Administration Mission in Kosovo) och från tiden då jag placerats med UNDP-hatt på […]

Tolstoy, Research and Peaceful Societies

31 mars, 2015

Recently – while vacuum cleaning our apartment – I listened to a radio play adaptation of Lev Tolstoy´s Anna Karenina with the famous first lines: ”All happy families are alike; each unhappy family is unhappy in its own way”. As I listened, I was wondering if one could say that all peaceful countries are peaceful in […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]