Profilbild Krister Fahlstedt
Krister Fahlstedt 14 februari / 2020

“It’s more fun in the Philippines!”

Det är landets stolta och välkända turistslogan. De senaste månadernas händelser har måhända inte riktigt levt upp till den beskrivningen. I slutet av oktober upplevde vi upprepade jordbävningar, omkring magnitud 6,5 på richterskalan, i den sydliga ögruppen Mindanao.

Strax före och under julhelgen följdes de av två kraftiga tyfoner, på ungefär samma bana som supertyfonen Haiyan, vilken i november 2013 tog över 6 000 liv. Detta påverkar fortfarande många människors vardag.

För några veckor sedan fick vulkanen Taal, belägen cirka 60 kilometer söder om huvudstaden Manila, ett utbrott – det första sedan 1977. Allt som allt har hundratusentals filippiner tvingats lämna sina hem på obestämd tid och det sätter mycket stor press på såväl nationella resurser som på det internationella samfundets stöd, koordinerat genom FN-organet OCHA.

I min roll som Peace and Development Officer, utsänd av FBA till FN:s landkontor i Filippinerna, är jag inte direkt involverad i omedelbar respons på naturkatastrofer men gränsytan mellan humanitärt stöd, utvecklingsinsatser och konfliktförebyggande arbete är hårfin. Det som på FN-språk kallas nexus.

Allra tydligast är det i Mindanao där flera av Filippinernas fattigaste provinser finns, där utsattheten för naturens krafter och klimatpåverkan ständigt gör sig påmind och där systematisk våldsamhet har varit en del av vardagen i snart ett halvsekel.

Men det går framåt! Den självständiga regionen BARMM – the Bangsamoro Autonomous Region in Muslim Mindanao – firar ettårsjubileum om några dagar. Den autonoma regionen är en helt central del i förverkligandet av fredsavtalet mellan regeringen och den muslimska självständighetsrörelsen (MILF) från 2014.

Vi uppmärksammar detta genom att arrangera ett Bangsamoro Friends Forum, tillsammans med den japanska ambassaden. Syftet är att bidra till en gemensam lägesbild, diskutera vilka utmaningar som ligger framför oss – och de är betydande – och hur vi som stödjer fredsprocessen bäst kan bidra på ett mer samordnat och effektivt sätt.

Just behovet av koordinering är en återkommande stötesten och något som upptar en stor del av min tid. FN-familjen arbetar inom ramverket Partnership Framework for Sustainable Development (PFSD) vilket beskriver vårt samlade stöd till Filippinerna, organiserat kring tre tematiska områden; 1) People, 2) Planet and Prosperity, och 3) Peace.

Med 17 olika FN-organ närvarande i landet, alla med enskilda och specifika mandat, följer en rejäl utmaning bara där. Till det kommer alla övriga internationella, regionala och lokala aktörer, stora som små. Och mitt i allt detta finns alltså jag som något av en spindel i nätet – en oerhört stimulerande, utmanande och givande position.

It IS more fun in the Philippines!

av Krister Fahlstedt
Profilbild Krister Fahlstedt

Skrivet av Krister Fahlstedt

Krister är utsänd av FBA som Peace and Development Officer till FN:s landkontor i Filippinerna, som koordinerar alla FN-organs arbete i landet. Han har ett förflutet i Försvarsmakten och har bland annat tjänstgjort i Afghanistan, Sydsudan, Demokratiska republiken Kongo och Mali. Krister har också gedigen erfarenhet av att arbeta med kvinnor, fred och säkerhet.

Fler inlägg av Krister Fahlstedt

Uppdrag: skruva ner tonläget i Filippinerna

18 september, 2019

”Yes, he said when asked if he has declared an all-out war against the communists.” Citatet är hämtat ur veckans nyhetsflöde och han i sammanhanget är Filippinernas president, Rodrigo Duterte. Rapporteringen fortsätter: “The President reiterated his commitment to eradicate the communists within his term which ends on June 30, 2022.” Bakgrunden till uttalandena är det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]