Profilbild Krister Fahlstedt
Krister Fahlstedt 30 oktober / 2018

I skottgluggen mellan regeringsstyrkor och rebeller

“Nine farmers, including two minors and four women, were massacred in Sagay City, Negros Occidental last night, Saturday. Reporting from the funeral parlor where the victims had been taken, a radio station said most of them bore headshots and at least three of the bodies were burned.” [kodao.org/news]

Hur tragisk den än må vara så är händelsen på inget sätt ovanlig här i Filippinerna. Den utlöste också ett omedelbart ordkrig mellan regeringen å ena sidan, och ledarskapet för the National Democratic Front (NDF) å den andra. NDF representerar den kommunistiska rebellrörelsen som varit i konflikt med regimen i Manila sedan sent 1960-tal. Båda sidor anklagade varandra för att ligga bakom den brutala attacken.

Fientligheterna är som ett öppet sår vid sidan av den betydligt mer kända konflikten som rör den muslimska minoritetens självständighetskamp i Mindanao. Genom åren har otaliga fredssamtal mellan NDF och regeringen, med Norge i en medlarroll, ägt rum men hittills utan resultat. Den senaste rundan av förhandlingar avbröts av president Duterte i juni med huvudsaklig hänvisning till att den politiska ledningen för kommunisterna inte har kontroll över sin väpnade gren, the New Peoples Army (NPA). NPA stämplades för övrigt som en terroristorganisation i slutet av förra året vilket ytterligare försämrat samtalsklimatet.

Till skillnad från frihetssträvandena i Mindanao så är kommunisternas kamp inte geografiskt orienterad. Grundproblemen är dock i mångt och mycket likartade – fattigdom och en stark känsla av utanförskap. En särskilt utsatt grupp är ursprungsbefolkningen som ständigt tenderar att hamna i skottgluggen mellan regeringsstyrkor och rebeller, något som massakern i Sagay illustrerar med smärtsam tydlighet.

Så var kommer jag, FBA och FN in i detta? Det vi framför allt försöker göra är att stödja initiativ på lokal nivå, såsom Peace and Order Councils. Mycket handlar om att återupprätta förtroenden och skapa plattformar för samtal. Vi arbetar också aktivt med religiösa grupper, som alltid har en central roll att spela här i Filippinerna. Ett exempel på det senare är min kommande medverkan vid the 7th Ecumenical Church Leaders’ Summit i Cebu. Å FN:s vägnar har jag blivit ombedd att leverera ett ‘message of solidarity’ och kommer bland annat att citera Dag Hammarskjöld: “The UN was not created to take mankind to heaven, but to save humanity from hell.”

av Krister Fahlstedt
Profilbild Krister Fahlstedt

Skrivet av Krister Fahlstedt

Krister är utsänd av FBA som Peace and Development Officer till FN:s landkontor i Filippinerna, som koordinerar alla FN-organs arbete i landet. Han har ett förflutet i Försvarsmakten och har bland annat tjänstgjort i Afghanistan, Sydsudan, Demokratiska republiken Kongo och Mali. Krister har också gedigen erfarenhet av att arbeta med kvinnor, fred och säkerhet.

Fler inlägg av Krister Fahlstedt

“It’s more fun in the Philippines!”

14 februari, 2020

Det är landets stolta och välkända turistslogan. De senaste månadernas händelser har måhända inte riktigt levt upp till den beskrivningen. I slutet av oktober upplevde vi upprepade jordbävningar, omkring magnitud 6,5 på richterskalan, i den sydliga ögruppen Mindanao. Strax före och under julhelgen följdes de av två kraftiga tyfoner, på ungefär samma bana som supertyfonen […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]