Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 28 april / 2017

I skiftet mellan diktatur och demokrati i Gambia

Den gamla kvinnan gick in bakom skynket, stoppade kulan i trumman och kom ut ur vallokalen med högburet huvud. Hon hade röstat i ett land som för första gången genomgick en demokratisk valprocess, Gambia.

Hennes stolta ögon gjorde intryck på mig. Jag var i Gambia som valobservatör, utsänd från FBA, i en mycket speciell övergångstid från 22 års auktoritärt styre under diktatorn Jammeh till ett fritt och demokratiskt val. En oerhört intressant tid att vara på plats och möta människor som såg fram emot ett liv utan förtryck, ett liv där de skulle kunna uttrycka sina åsikter utan rädsla för att hamna i fängelse eller på annat sätt försvinna. Gambia har börjat en ny era, som en av dem sa.

Min roll som valobservatör var att tillsammans med andra valobservatörer, främst från olika delar av Europa, bedöma om valet gått rätt till. Bedöma hur väl Gambia följt sin egen vallag och andra lagar som berörs av valet, och internationella riktlinjer för hur val bör gå till.

Först skickades långtidsobservatörer ut till olika delar av landet cirka en månad innan valet. De följde förberedelserna, besökte valkommissionen, partiföreträdare, lokala ledare, polisen, olika föreningar och andra som på något sätt var involverade i valet.

Cirka en vecka innan valet anlände korttidsobservatörerna som spreds ut i landet för att observera om allt gick rätt till i vallokalerna på valdagen. Jag har tidigare deltagit i ett femtontal insatser under tolv års tid, både som kort- och långtidsvalobservatör, men denna gång åkte jag ut som korttidare som vi brukar kalla det.

Jag och min kollega från Malta kom till en region i centrala Gambia två dagar innan valet. Man jobbar alltid två och två, från olika länder och helst olika kön för att få så oberoende bedömningar som möjligt. Därutöver har man alltid en lokal tolk och chaufför som kan området, både geografiskt och kulturellt.

Det blev en intensiv första dag i Gambias fattigaste region. Jag hann inte äta på 12 timmar. Men jag hann med en snabb intervju med en partiledare och ett kampanjmöte med den enda kvinnliga kandidaten i regionen. Mötet hölls på en öppen plats mellan lerhyddorna i en dammig liten by omgiven av odlingar på uttorkade marker. Det var nästan 40 grader. Mängder med barfota barn runt oss hela tiden.

Nästa dag åkte vi runt i byarna för att lokalisera vallokalerna, det gör arbetet mer effektivt under valdagen eftersom man slipper fråga var vallokalerna ligger och ödsla tid på att köra fel.

Så var det dags för självaste valdagen i Gambia. Vi steg upp 05.00 i mörkret, inte ens fåglarna hade vaknat. Vi hade en bit att åka till första byn. Under hela dagen besökte vi flera vallokaler ute i det fria. Efter rösträkningen under ett mangoträd åkte vi till den regionala valkommissionen för att observera överlämningen av allt valmaterial, protokoll, trummor etc. Några strömavbrott senare var allt klart och vi kunde gå hem förvånansvärt tidigt och fortsätta rapportera om allt vi sett under valdagen.

Om du vill läsa ett samlat utlåtande från EU:s valobservationsinsats på plats under parlamentsvalet i Gambia den 6 april kan du göra det här. Om jag själv ska summera valet skulle jag säga att det var fantastiskt att få vara med under Gambias första stapplande steg från diktatur till demokrati.

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]