Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 16 september / 2015

I Folke Bernadottes fotspår

Ett oräkneligt antal svenskar har på olika sätt bidragit till att förbättra världen. En av de som gjort särskilt avtryck är Folke Bernadotte. Han är kanske främst känd för sin humanitära insats med de vita bussarna, ett ämne som är dagsaktuellt. Generationer känner tacksamhet för räddningsinsatsen.

Folke Bernadotte var rotad i det svenska samhällslivet och hade ett brett medmänskligt engagemang som bland annat tog sig uttryck i hans ordförandeskap i svenska Röda korset.

Folke Bernadotte skriver i Köpenhamns Rådhus gästbok vid Minnesdagarna för tyskockupationen 4/5 1946 Foto: IBL Bildbyrå / Otto Ohms samling1948 fick Folke Bernadotte ett telefonsamtal från FN:s generalsekreterare som sa att han utnämnts till medlare i Israel-Palestinakonflikten. Han hade ingen tidigare erfarenhet av Palestina, men skriver i sin bok ”Istället för vapen” att anledningen till att han beslöt sig för att tacka ja till uppdraget var att han inte ansåg sig ha rätt att spara på sina krafter, med tanke på frågans allvarliga karaktär. Han blev därmed FN:s första medlare.

Vi spolar fram till 2013, då jag fick det där telefonsamtalet från FN, som i efterhand känns livsavgörande. Kan jag tänka mig att åka ner till Syrien under pågående inbördeskrig? Uppdraget handlade om att vara med i FN:s och OPCW:s (organisationen för förbud mot kemiska vapen) insats, som skulle stödja elimineringen av kemiska vapen i landet. Jag resonerade med mig själv fram och tillbaka, och kom likt Folke Bernadotte fram till ”att om inte jag åker, vem ska då göra det istället”?

Nivån på Folke Bernadottes uppdrag var av en annan kaliber, men jag tror att tankegångarna kan jämföras. Den skräckblandade känslan av att lämna tryggheten för det osäkra, samtidigt som övertygelsen att vilja bidra är starkare.

Så vad var då mitt uppdrag? FN-insatsen som jag arbetade i var teknisk, men i en politisk miljö. Det var en FN-mission, som hade ett klart och tydligt mandat. OPCW stod för den tekniska expertisen, och jag arbetade för FN på den politiska sidan. Jag arbetade i ett litet team i Damaskus och bland de uppgifter vi hade ingick att skriva rapporter till FN:s säkerhetsråd, talepunkter till högsta chefen, samt delta i möten med regimen och ambassadörer. Möten och samtal för att åstadkomma fred och säkerhet går som en röd tråd genom FN:s verksamhet från 1948 fram till idag.

Riskerna med att arbeta i konfliktländer är fortsatt stora. Folke Bernadottes uppoffring blev livet. I mitt fall var den största risken granater och raketer som föll, och även om det var nära några gånger så har jag kommit helskinnad tillbaka – om än förändrad av perspektiv, intryck och människor jag mött.

Folke Bernadotte gav inte upp, han tog sina uppdrag på allvar. Hans liv och gärningar inspirerar mig. Jag vill göra avtryck.

En ny utställning om Folke Bernadottes gärning i Mellanöstern invigs 17 september på Medelhavsmuseet i Stockholm. Utställningen finns kvar en månad och inträdet är gratis.

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]