Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 5 december / 2018

Heta diskussioner om FN:s fredsinsatser i isande svensk vinterkyla

Efter många veckors förberedelser blev det till slut dags för oss på det internationella sekretariatet för Challenges Forum att rulla upp de specialbeställda veporna inför Challenges Annual Forum 2018, som ägde rum på Vår Gård i Saltsjöbaden den 28-29 november.

Challenges Forum är ett partnerskap som samlar 49 organisationer från 22 länder, i syfte att förbättra FN:s fredsinsatser som blivit allt mer omfattande och svåra att hantera. Årsforumet där partnerorganisationerna möts för att utbyta idéer och tankar, är en av de viktigaste delarna av verksamheten. Partnerorganisationerna turas om att vara värdar för årsforumet som på senare tid bland annat har arrangerats i Istanbul, New York, Jerevan och Peking.

Till stöd för Challenges Forums verksamhet finns vi som jobbar på det internationella sekretariatet i Stockholm, som FBA står värd för. FBA var också tillsammans med Försvarsmakten värd för Challenges Annual Forum 2018. Till en början fanns en tveksamhet till att anordna eventet i Sverige under årets allra mörkaste tid. Skulle det verkligen fungera att locka alla nyckelaktörer och partnerorganisationer till isande vindar och hällande regn? Men partnerorganisationernas rådgivande kommitté med representanter från Sydafrika, Australien, Indien och USA stod på sig – ett årsmöte skulle det bli och gärna i Sverige.

Samtidigt lade FN:s generalsekreterare António Guterres i mars i år fram ett konkret förslag på hur världens länder kan förbättra och modernisera FN:s fredsinsatser, så att de mer effektivt kan möta dagens utmaningar och konflikter. Förslaget presenterades i form av en deklaration med namnet Action for Peacekeeping, som FN-medlemsländerna uppmanades att ställa sig bakom. Challenges Forum hade knappast kunna önska en bättre timing inför planeringen av årsforumet 2018. Att välja Action för Peacekeeping som tema för forumet föll sig naturligt.

Med Action for Peacekeeping som utgångspunkt växte planeringen fram för Challenges Annual Forum 2018 i Stockholm. Ett strategiskt arbete med att engagera partnerorganisationer, FN-experter och forskare inleddes. Och resultatet blev över förväntan. Närmare 140 deltagare från hela världen kom till årsforumet. Deltagarna delades in i fyra olika grupper, som diskuterade varsin aspekt av FN:s fredsinsatser: Peacebuilding, Mandate and Strategic Performance, Protection and Partnerships samt People.

Diskussionerna visade på en stark vilja att hitta nya effektiva metoder för FN:s arbete att främja långsiktig fred. Bland annat debatterades hur den militära personalen i FN:s fredsinsatser kan få bättre utbildning och utrustning och förberedas på att verka i miljöer där terrororganisationer opererar, och hur insatserna bättre kan skydda civila. Andra diskussionsämnen var hur FN kan förebygga att personal i insatserna begår sexuella övergrepp och hur jämställdhet i insatserna kan stärkas.

Deltog gjorde både undergeneralsekreterare Jean-Pierre Lacroix som är chef för FN:s fredsinsatser, Fabrizio Hochschild som är assisterande FN-generalsekreterare och Guterres högra hand, Jane Connors som är FN:s ansvariga för brottsoffer, och FN:s polischef Luis Carrilho. Även svenska Åsa Regnér, biträdande chef för UN Women, och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist samt utrikesminister Margot Wallström fanns på plats.

En svensk som inte var på plats men väl med via videolänk var generallöjtnant Dennis Gyllensporre, militär befälhavare för FN:s fredsinsats i Mali. Ett sus av förvåning och lättnad hördes i salen när direktlänken faktiskt fungerade. En annan upplevelse var att ta del av en indisk generalmajors reaktion när han fick syn på FBA:s utställning om FN-soldater och maskulinitet. ”Very Swedish”, som han uttryckte sig.

Nu ska de viktiga slutsatserna från diskussionerna på årsforumet i Stockholm föras vidare in i FN:s arbete med att reformera fredsinsatserna. Och stafettpinnen för att arrangera Challenges Annual Forum ska föras vidare till Kanada – som ska stå värd för årsforumet 2019.

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]