Profilbild Lisa Ljungström
Lisa Ljungström 18 februari / 2014

Hemkomst, nystart och god fortsättning

Jag sitter på Sandö, inne i lektionssalen som bär Folke Bernadottes namn, tittar ut över snölandskapet och lyssnar på hur deltagarna på vår kurs i säkerhetssektorreform planerar en statsbyggande insats i det påhittade krigsdrabbade landet the Republic. Deltagarna pratar om vikten av samordning mellan de många olika expertisområden som en internationell insats utgör och hur utveckling hämmas av internt revirtänk. De pratar om hur polisen, militären, kriminalvården och tullen alla levererar en service till medborgarna de arbetar för och hur den enskilda individen i alla lägen ska stå i centrum. De pratar också klokt om tid och när man kan förvänta sig att se resultaten av det arbete man utfört. De pratar om hur lång tid det tar att bygga en stat. De talar om generationer.

Det är nu en dryg månad sedan jag återvände till Stockholm från Monrovia, Liberia. Under veckan som gått har jag tillsammans med kursdeltagarna på Sandö diskuterat vilka utmaningar säkerhetssektorn i bl.a. Liberia står inför. Det handlar om personal, material och infrastruktur. Det handlar om teknisk expertis, inklusivitet och representativitet. Det handlar om politik, ekonomi och makt.

Jag lämnar gruppdiskussionerna en liten stund och tar en kaffe med en kollega som arbetar i Libyen. Vi pratar om några av de utmaningar som den enskilda libyska individen just nu står inför och hur det internationella samfundet bäst kan stödja. Vi pratar om vikten av samordning. Vi pratar om myndigheters möjlighet till leverans av service. Vi pratar om politik, ekonomi och makt.

När jag åter befinner mig i the Republic inser jag hur lika men ändå olika de tre ländernas situation ser ut. Den politiska miljön, konfliktorsakerna och de ekonomiska förutsättningarna må skilja sig åt, men grundläggande principer för freds- och statsbyggande är desamma; individers tillgång till säkerhet, rättvisa och grundläggande ekonomiska förutsättningar för att ta några exempel. Det handlar om det sociala kontraktet mellan stat och individ.

En av kursdeltagarna avslutar genom att påpeka att resultaten av de insatser som görs i the Republic idag kanske inte går att se förrän långt efter att alla vi lämnat det lilla fiktiva landet och jag slås av hur viktigt det är med långsiktighet när det internationella samfundet erbjuder sitt stöd. Det handlar om att vässa de instrument som står till förfogande, där initialt stöd direkt efter en konflikt bör samsas med insatser till stöd för mångårigt hållbart institutionsbyggande.

Med de orden i bakhuvudet stänger vi planeringsböckerna för the Republic och tar med oss vunna insikter in i vårt verkliga, dagliga värv.

av Lisa Ljungström
Profilbild Lisa Ljungström

Skrivet av Lisa Ljungström

Lisa är ansvarig projektledare för FBA:s bilaterala strategiuppdrag i Liberia. Hon har jobbat med frågor som rör säkerhetssektorreform (SSR) sedan 2010, bland annat som samordnare av SSR-frågor på svenska ambassaden i Monrovia. Tidigare har hon även arbetat på UD i Stockholm samt på svenska FN-representationen i New York. Uppvuxen i Sjötorp i Västergötland och med utbildning från Uppsala universitet.

Fler inlägg av Lisa Ljungström

Liberias unga tar ansvar för landets framtid

12 maj, 2017

För ett par veckor sedan var jag och kollegan Maja på plats i Paynesville strax utanför Monrovia i Liberia, där över 200 unga samlats för att under ett par dagar diskutera ett antal frågor som på ett eller annat vis påverkar ungas vardag. Entrepenörskap, deltagande i politiska processer, konflikthantering, integritet och kulturyttringar stod på agendan. […]

Varje tusenmilaresa börjar med ett steg

23 november, 2016

I fredags satt jag ned med fyra liberianska kvinnor som alla deltar i FBA:s pågående dialog- och medlingsprogram. Programmet inleddes förra veckan och inkluderar även kvinnor från Colombia, Afghanistan och Palestina. I programmet ges nyckelpersoner i ledande och strategiska positioner stöd i att förebygga, hantera och omvandla våldsamma konflikter genom dialog- och medlingsprocesser. Programmet, som […]

Vad ryms i lådan – om reformprogram och målsättningar

26 maj, 2016

Jag och min kollega Frida befann oss nyligen i Haag, för att delta i ett seminarium anordnat av Clingendael, The Hague Institute for Global Justice och Knowledge Platform for Security and Justice. Ämnet för dagen var stöd till reformprogram inom säkerhets- och rättsstatssektorer i post-konfliktmiljöer och varför så många av programmen inte är (tillräckligt) anpassade […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg