Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 25 februari / 2014

Georgia on my mind

toppbild-Georgien

Foto: Aron Wängborg

Arbetet som fredsobservatör i Georgien är mångskiftande. Ibland tillbringar man en hel dag med att räkna georgiska militärjeepar eller ryska soldater, men oftast handlar det om att möta människor som på olika sätt har påverkats av konflikten. Det är genom att prata med, och framför allt lyssna på, människor som man får bäst information om stämningen och situationen på marken. Det är ju faktiskt människor – inte kanoner och stridsvagnar – som både skapar, lider av, och löser konflikter.

Både i Georgien, och i andra konfliktområden jag har arbetat i, är det mötena med människor som känns mest meningsfulla, men det är också då man känner sig mest maktlös. Ett möte med någon som har förlorat familjemedlemmar, hem och hopp är både frustrerande och hjärtslitande. Oftast har man inget att erbjuda förutom föga hoppingivande fraser om politiska lösningar och framtida fredssamtal i någon europeisk huvudstad långt, långt bort.

För någon vecka sedan var jag och några kollegor på patrull i en isolerad bergsby inte långt ifrån gränslinjen mot utbrytarregionen Sydossetien. Så många människor syntes inte till, men till slut stötte vi på två män i åttioårsåldern. Efter några inledande artighetsfraser och lite prat om livets väsentligheter som hälsa, familj, väder och vind frågade vi hur de drabbades av kriget 2008 och hur situationen är i dag. Det visar sig att de inte har så mycket att klaga på, livet går sin gilla gång, och det var minsann mycket värre under andra världskriget, då 80 personer från byn fick sätta livet till. Genast påminns man om en annan tid och en hårdare verklighet. Det senaste kriget, som för mig och mina kollegor är en dramatisk och tragisk konflikt, är för dessa män kanske bara en i raden av tragedier, och långt ifrån den värsta.

Andra möten är inte lika verbala, men minst lika minnesvärda. Någon dag senare var jag på patrull vid en rysk militärpostering på gränslinjen mot Sydossetien. I min kikare ser jag en rysk soldat med sin karakteristiska pälsmössa och Kalasjnikovautomatkarbin, ett vapen som man snabbt lär sig att känna igen i konfliktområden världen över. När han ser att jag tittar på honom hämtar han genast sin kikare för att titta tillbaka. Vi granskar varandra länge genom kikarna. När jag tar ner min kikare, tar han ner sin. När jag åter tar upp den gör han detsamma, och så håller det på under en halvtimme. Genom kikaren ser jag hans anletsdrag. Han är inte mycket yngre än mig, men det faktum att vi har fötts och växt upp i olika länder och formats av olika omständigheter gör att vi nu står här på olika sidor av en gränslinje. Tankarna går till det delade Berlin, som jag besökte första gången 1988. Trots att jag bara var åtta år gammal kommer jag ihåg känslan av att titta på de strama östtyska gränsvakterna på andra sidan muren. Nu står jag här vid en ny gränslinje. Tiden och platsen är en annan, men känslan är densamma.

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]