Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 4 juli / 2014

Gästbloggare: Marika Griehsel om Almedalsveckan 2014

Snart är ännu en Almedalsvecka slut.  Dagar av samtal och möten som i år präglats av ett allvar och ett engagemang större än jag tidigare upplevt.

Många kunniga panellister som arbetar direkt med att försöka skapa dialog och en fredlig utveckling i vår värld. De talar om att vi måste bygga tillit, förtroende och en ökad insikt om att vi bor på denna jord tillsammans där miljö- och klimat och fattigdomsutmaningar sträcker sig långt bortom nationsgränser.

De säger också att det är girighet och kortsiktiga ekonomiska maktintressen som skapar krig och konflikter där etnicitet och religion utnyttjas för att elda på.

Det råder enorm orättvisa i världen idag. Människor flyr förtryck och vansinne för att kunna överleva.  Över 50 miljoner flyktingar just nu, den högst siffran sedan andra världskriget men det är bara toppen på isberget.  Miljarder lever i fattigdom samtidigt som en liten grupp lägger under sig allt större rikedom.

I Almedalen har många talat om anti-rasim, feminism, jämlikhet och välfärd och det är oerhört vikigt att vi ständigt påminner oss om vad en demokratiskt och rättvist samhällsbygge måste ha för grundstenar. Och att vi ständigt måste värna om och arbeta för ett med-mänskligt samhälle.

Men det svenska samhällsbygget är i allra högsta grad beroende av det globala samhällsbygget och därmed global säkerhet.

Det som oror mig är att de globala säkerhetsfrågorna lyser med sin frånvaro i valrörelsen och därmed även från politikernas retorik här i Almedalen. Att satsa 5 miljarder kronor i upprustning av det svenska försvaret som ett svar på den allvarliga utvecklingen i Ukraina och sedan lägga undan frågan om global säkerhet här i Almedalen är ingen lösning.  Det tycker jag är populism.

Upprustning, vapen och militära insatser är inte vad vår värld och de mest utsatta behöver.

Säkerhet måste byggas genom dialog, ärlighet, fördelning av världens resurser och solidaritet bortom nationsgränser.  FN skapades för att ge oss den möjligheten.

Kanske naivt men vilka andra alternativ finns det ….?

Ett citat från Nelson Mandela säger allt:

”It is so easy to break down and destroy. The heroes are those who make peace and build.” ~ Nelson Mandela, Soweto, Sydafrika, 12 juli 2008 #LivingTheLegacy

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]