Profilbild Olivia Setkic
Olivia Setkic 11 oktober / 2016

Framåtsträvandets olidliga skönhet

Ett av FBA:s huvuduppdrag är att arrangera utbildningar som rör olika aspekter av fredsbyggande arbete. I dag anordnar FBA cirka 60 utbildningstillfällen per år och över 800 personer deltar i våra utbildningar årligen. Då är det viktigt att utbildningarna håller hög kvalitet!

Pedagogik är viktigt, men inte nödvändigtvis raketforskning. För att vara bra i rollen som utbildare behöver man inte alltid en akademisk examen i pedagogik, däremot tror jag inte att man helt utan vägledning kommer på de grundläggande principerna och alla tricks för hur man hjälper vuxna att ta till sig ny kunskap och nya förmågor. Med vägledning är det dock fullt möjligt för var och en att förmedla sin specialkompetens på ett sätt som gör att åhöraren villigt ger sig hän och girigt tar emot budskapet.

För exakt ett år sedan antog FBA en så kallad pedagogisk profil. Den slår fast att all FBA-utbildning ska hålla sig till tre centrala punkter för att garantera hög kvalitet. Vår utbildning ska:

Ha mätbara lärandemål

Vara deltagarcentrerad

Använda reflektion som stöd för inlärningen

För den som inte är särdeles bevandrad i pedagogisk teori kanske profilen och dessa tre punkter inte säger så mycket vid en första genomgång. Därför har FBA hållit en serie interna workshops, där vetenskapen som ligger bakom varje punkt i profilen omvandlas till ett lättförståeligt språk och konkreta applicerbara verktyg. Vi närmar oss slutet på vår serie. Det är redan uppenbart att FBA har gått genom en rejäl transformation.

Faktum är att ryktet om FBA:s pedagogiska arbete har spridits utanför FBA:s och till och med utanför Sveriges gränser. Jag sitter här, nyss hemkommen från den årliga konferensen som ordnas av International Association of Peacekeeping Training Centres (IAPTC), dit jag bjöds in för att presentera FBA:s pedagogiska profil, och hur vi arbetat internt med att förverkliga den och framför allt vilka implikationer den haft för våra resultat.

På IAPTC-konferensen, som i år hölls i Sarajevo, deltog över 200 personer som representerade 54 olika länder. Flera länder, bland dem Sverige, hade representanter från olika myndigheter. Rena rama paradiset för nätverkande!

När jag bläddrar igenom och sorterar den centimetertjocka bunt visitkort som jag fått på konferensen ser jag olika framtidsscenarier för mitt inre öga. FBA kan välja att stödja andra för att försäkra att fredsbyggande utbildning generellt bär mer frukt. Vi kan också välja en väg där vi slår oss samman med de mest progressiva och innovativa aktörerna när det gäller utbildning.

En sak är säker: vilken väg vi än väljer, så för den utvecklingen framåt. Vi ska aldrig vara riktigt nöjda. Aldrig anse oss vara ”färdiga”. Det är framåtsträvandets olidliga skönhet.

av Olivia Setkic
Profilbild Olivia Setkic

Skrivet av Olivia Setkic

Jag har två professionella passioner, att arbeta för fred på jorden och att hjälpa vuxna att utvecklas och lära sig nya förmågor. På mitt jobb som programansvarig för FBA:s utbildningsstöd lyckas jag kombinera dessa två – bättre pedagogik för att påverka utvecklingen mot hållbar fred.

Fler inlägg av Olivia Setkic

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]