Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 20 december / 2016

Förändringens tid i Palestina

Förändringens vindar blåser över Israel-Palestinakonflikten, i såväl Washington och Jerusalem som Ramallah. I USA har den blivande presidenten Donald Trump bland annat antytt att han tänker erkänna Jerusalem som Israels huvudstad – i motsats till det internationella samfundets ståndpunkt att det endast kan ske om den palestinska staten får ha sin huvudstad i östra Jerusalem – och att han därmed avser flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Man ska dock komma ihåg att en rad amerikanska presidenter har sagt det tidigare och inget har hänt i frågan. Donald Trump har även gjort diverse pro-israeliska uttalanden. Men i ett tidigare skede sa han också att USA borde vara neutralt, och i en intervju med NY Times nyligen uttryckte han intresse för att försöka lösa konflikten.

I Israel råder delade meningar om vad en Trump-administration innebär för landet. Å ena sidan vädrar bosättarlobbyn och högern ytterligare morgonluft. Efter år av stark kritik från Vita huset under Obama vid varje nytt bosättningsbygge hoppas man på carte blanche – eller i varje fall betydligt mildare tongångar – kring nya bosättningar på Västbanken. Bland annat Naftali Bennet, ledare för bosättarvänliga Judiskt hem, hävdar att det nu är dags att annektera område C, det vill säga de 60 procent av Västbanken som Israel kontrollerar, och slutligen begrava tvåstatsprojektet.

Å andra sidan känner vissa ”better the devil you know” – det vill säga att Hillary Clinton varit bättre, för att man i alla fall kände till hennes politik. Plus att hon under sin karriär gjort sig känd som en trogen Israelvän. Givet Trumps isolationistiska uttalanden är det nog befogat att undra om hans administration skulle ha accepterat det generösa försvarsavtal på 38 miljarder dollar under 10 år som Obama godkände under hösten. Man kan ju också spekulera om Trumps engagemang i hela regionen, inte bara Israel/Palestina – kan det bli ett bredare tillbakadragande av amerikansk militär, ekonomisk och politisk närvaro? Jag har svårt att tro det, men vi får se.

Även i Palestina går åsikterna isär om vad framtiden bär i sitt sköte. Jag har hört flera palestinier säga att de föredrar Trumps ovisshet framför fortsatt status quo, som enligt dem bara innebär fler bosättningar och försvagade chanser till en tvåstatslösning.

Annars har Ramallah varit upptaget med Fatahs sjunde generalkonferens, som inleddes 29 november, i skuggan av den långlivade konflikten mellan president Abbas och hans utmanare Mohammad Dahlan. Det var den första generalkonferensen sedan 2009 och den hölls på 69-årsdagen av FN:s generalförsamlings beslut om att dela Palestina. Trots en uppsjö av spekulationer kring motstånd från Dahlanlägret omvaldes Abbas utan motstånd. Samtidigt ratades vissa mycket lojala Abbas-personer av konferensen och istället röstades flera kritiska röster in. Givet den 81-årige Abbas vacklade hälsa lär ryktena om att vi närmar oss en maktövergång fortsätta.

En annan faktor att beakta i en nulägesanalys är vad Obama gör under sina sista dagar som president i USA. Det har talats om såväl ett tal där han ska lägga fram principerna för en slutstatusförhandling, som om en säkerhetsrådsresolution som kritiserar bosättningar. På det årliga Sabanforumet som hölls i Washington nyligen, sa den avgående amerikanska utrikesministern John Kerry att alla alternativ ligger kvar på bordet. Det enda vi kan säga är att senast den 20 januari vet vi vad Obamas slutvinjett i Israel-Palestinakonflikten blir.

På Kvartettkontoret i Jerusalem där jag är stabschef, utsänd av FBA, arbetar vi vidare med de strategiska projekt jag tidigare beskrivit. Implementeringen av det elavtal jag nämnde i mitt förra blogginlägg går vidare, inklusive förhandlingar mellan båda parter. I frågor som rör rättsstatsuppbyggnad arbetar kontoret nära EUPOL Copps-insatsen i Ramallah, där ett antal FBA-utsända också jobbar (biträdande chef, politisk rådgivare med flera). På sistone har vi även samarbetat med TIPH (Temporary International Presence in Hebron), den tredje organisationen i Palestina där FBA har utsänd personal. Kvartettkontorets arbete med säkerhets- och handelsfrågor är av relevans för TIPH. Tillsammans blir vi starkare, och kan driva på för förändring vi också.

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]