För freden och Folke Bernadotteakademin på plats i Istanbul
Det är den 24 oktober, alltså är det FN-dagen. Jag befinner mig i en sal i på Sabanci University/IPC i Istanbul. Salen är dekorerad med guldbrokad och de röda granitpelarna bär värdigt upp salen. I salen sitter ett sextiotal kvinnor och män andäktigt lyssnande på Miroslava Behams, chefen för OSSE:s Gender sektion, när hon presenterar sin nya bok som är skriven både på ryska och engelska.
Deltagarna kommer från internationella organisationer, utrikesdepartement, NGO:s och universitet från hela OSSE regionen. Under hela seminariet hör vi den ryska tolkens stämma i bakgrunden. Under dagen kommer vi engelsktalande också att få använda tolk då en del av talarna vid detta rundabordssamtal är rysktalande. Rättvist och bra.
OSCE.s Launch of the Guidance Note on Enhancing Gender-Responsive Mediation tar sin utgångspunkt i det faktum att kvinnor fortfarande är underrepresenterade i fredsprocesser trots att FN resolutionen 1325 om kvinnors deltagande i fredsprocesser antogs år 2000. En utredning av FN visar att i 31 större fredsprocesser mellan 1992-2011 har endast 4 procent av undertecknarna, 2,4 procent av chefsmedlarna och 9 procent av medlarna varit kvinnor. Att kvinnor är del av krig både som aktörer och offer är idag alla medvetna om, frågan är bara hur de ska kunna vara en del i lösningen och aktiv part i fredsprocesserna.
Medling är erkänt en av de mest effektiva metoderna för att förebygga, hantera och lösa konflikter. OSSE arbetar mycket med medling i bland annat de s.k. 5+2 förhandlingarna som handlar om Transnistrien-konflikten, Minsk-gruppens diskussion kring konflikten i Ngorno-Karabakj samt Genève-samtalen som pågår efter konflikten i Georgien 2008. Under åren har även OSSE deltagit i medlingsprocesser på den lokala nivån genom fältkontoren i Kirgizistan, södra Serbien och Makedonien.
Hur skall då boken användas? Talarna betonar vikten av boken som skall användas som ett verktyg för att synliggöra att mycket mer kan göras när det gäller kvinnors deltagande i medlingsprocesser. Samtliga talare exemplifierar på olika sätt även det faktum att om kvinnor är mer inkluderade i medlingsprocesser både på ”top-level” och ”local-level” får det stor effekt på implementeringen och hållbarheten av fredsavtalen som skrivs under.
Seminariet belyste vikten av att förstå det faktum att kvinnor som lever i konflikt är marginaliserade på många olika sätt och att det är viktigt att inse att en gendermedveten medlare kan göra stor skillnad. När både kvinnor och män är involverade i fredsprocessen blir följden att fler kvinnor känner sig delaktiga och att fler delar av fredsavtalet faktiskt genomförs. Fredsavtalet blir helt enkelt mer uthålligt och hållbart. Många av talarna poängterade dock i slutet av sina anföranden ”att det är viktigt att komma ihåg, att fredsavtalet inte är lösningen utan enbart början på arbetet som kommer i post-konflikt fasen”.
Det har varit ett intressant seminarium med många lärdomar och exempel från arbetet som utförs dagligen på fältet inom hela OSSE-regionen, från Vancouver till Vladivostok. Nu återstår bara presenter till familjen och resan hem med inspirerande möten och ny kunskap i bagaget.
För freden och Folke Bernadotteakademin på plats i Istanbul,
Anna Lenneby
av FBA redaktör