Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 29 april / 2014

Folke Bernadottesamlingarna: Minnen från en valdag 1935

fbs

I december 1934 skickade Sverige en bataljon till Saarområdet i sydvästra Tyskland, för att övervaka folkomröstningen där. Insatsen genomfördes under Nationernas Förbunds flagg, och omröstningen skulle avgöra huruvida Saarområdet skulle tillerkännas Tyskland eller Frankrike eller bibehålla Status Quo, dvs. styras av Nationernas Förbund.

Svenskarna förlades till den relativt lugna staden Merzig. Ivar af Sillén, som var kompanichef för Truppkontingenten till Saar, har lämnat efter sig ett omfattande personarkiv, som nu finns i FBS. Arbetet i Saar skildrar han i åtskilliga brev hem till hustrun:

Merzig den 13 jan 1935

Älskade vän!

Jag riktigt tråkar ut dig med mina meddelanden. Idag, den stora valdagen kl 14.30, råder intet annat än lugn och ordning. Kl 20.00 påbörja vi en ansvarsfull uppgift, nämligen uppsamling och transport till järnvägsstationen från spridda ställen av inte mindre än 22 rösturnor, som skall avlämnas kl 00.18 vid extratåget, som skall föra den till sammanräkningslokalen i Saarbrücken. Då måste man nog vara beredd på besvärligheter av olika slag.

Valresultatet kommer icke att delgivas förrän tidig morgon och då är vi åter inne i en kritisk period som väl kan vara länge. Enligt svensk press skulle Nationernas Förbund icke slutbehandla Saarfrågan förrän i mitten av februari, i likhet att vi icke är åter före första april. Det blir långtråkigt. Som du kan förstå är det intet rejält arbete. Lat blir man så det förslår.

Jag undrar mycket hur det är med mormor, som är i mina tankar dag och natt. Det blir en smärtsam förlust för dig och du vet ju även hur oändligt mycket jag tycker om henne. Hon har varit underbar mot mig, förstående och välvillig och ständigt har jag haft trevligt med henne.

Ja, nu kan jag inte få ur mig något mera.

Kramar, din egen
Ivar

fbs2
Bilden överst visar de övervakande ländernas trupper, längst ned till höger i kollaget hittar vi en svensk. Bilden till vänster visar resultatet av folkomröstningen.

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]