Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 2 juni / 2014

EUMM:s arbete bär frukt

EUMM förlupna kor bild topp JHD

Krig skapar murar mellan människor och hindrar dem från att mötas, både bildligt talat och på marken där konflikterna utspelar sig. Det har jag upplevt såväl här i Georgien som i andra konfliktområden jag har arbetat i. Där människor är vana att röra sig fritt reser någon plötsligt en mur eller ett stängsel för att markera en gräns och hålla människor antingen inne i eller ute från ett territorium. Bevekelsegrunderna kan skilja sig, men följderna för människorna på marken är oftast de samma: familjemedlemmar och vänner skiljs från varandra och personliga relationer slås sönder. Misstron ökar och konfliktlinjer förstärks.

Som en följd av inbördeskriget i Georgien 2008 förlorade centralregeringen i huvudstaden Tbilisi kontrollen över utbrytarregionerna Abkhazien och Sydossetien, som nu styrs av lokala de facto-regeringar. I mitt dagliga arbete i EUMM möter jag människor som bor i närheten av den administrativa gränslinjen som skiljer Sydossetien från Tbilisikontrollerat territorium. Det här är jordbruksmarker och invånarna är vana att röra sig kors och tvärs i området för att bruka sin jord och valla får, kor och annan boskap.

Men situationen efter kriget 2008 har gjort vardagen svårare för människor på båda sidor av gränslinjen. En del familjer bor på den ena sidan av gränslinjen men har åkrar, betesmark eller fruktträd på andra sidan. På vissa platser har de sydossetiska de facto-myndigheterna rest stängsel längs med gränslinjen, vilket gör det omöjligt för dessa familjer att nyttja sin mark. På andra platser är inte gränslinjen markerad, men om lokalinvånarna från den Tbilisikontrollerade sidan råkar korsa gränslinjen och vandra över till den sydossetiska sidan riskerar de att arresteras av de facto-myndigheterna eller ryska gränsvakter.

Såhär under försommaren blir problematiken extra tydlig. Eftersom det är skördetid för nötter och bär rör sig folk mer än vanligt i skog och mark. Vi i insatsen får många rapporter om personer som har blivit arresterade för att ha korsat gränslinjen när de har varit ute för att samla nötter och bär. Det händer också att kor och annan boskap – lyckligt ovetande om politiska skiljelinjer – går över från den ena till den andra sidan på jakt efter grönbete, till förtret för sina ägare.

EUMM spelar en viktig roll för att lösa sådana situationer. Vi har dagligen kontakt med konfliktparterna genom en hotline som är bemannad dygnet runt – ungefär som kalla krigets heta linje mellan Sovjetunionen och USA. Ett snabbt telefonsamtal kan ibland räcka för att lokalisera en förlupen ko och återbörda den till sin ägare på andra sidan gränslinjen. Likaså kan vi ofta reda ut vad som har hänt med personer som har blivit arresterade när de har råkat korsa gränslinjen.

En gång per månad faciliterar även EUMM tillsammans med OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) ett möte mellan konfliktparterna där alla möjliga frågor mellan himmel och jord diskuteras. Ibland görs framsteg, medan positionerna vid andra tillfällen är låsta.

Oavsett resultat är det åtminstone ett tillfälle för parterna att mötas fysiskt och kommunicera med varandra. I en konflikt där förtroende mellan parterna är en bristvara kan missförstånd och brist på kommunikation leda till att i grunden harmlösa händelser eskalerar utom kontroll, och då fungerar EUMM som en opartisk mellanhand som kan reda ut missförstånd och avtrappa spända situationer. Oavsett om det gäller att återfinna en förlupen ko eller lösa konfliktens grundorsaker är kommunikation och dialog den enda vägen framåt.

Foto: Ray Cooper/EUMM

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]