Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 4 april / 2014

Ett val mellan oheliga allianser

På lördag går afghanerna till urnorna och det blir allt tydligare vilka som har en chans att bli nästa president. Av de initialt elva så kallade ”tickets” (en president- och två vice-kandidater) återstår nu åtta och av dessa har tre en realistisk chans att vinna.

Bild afghanistan

Ända sedan 1700-talet har Afghanistan styrts av pashtuner från Durrani-klanen. Det gäller också sittande presidenten Hamid Karzai. I detta val kommer Durrani-klanen att representeras av den tidigare utrikesministern Zalmai Rassoul. Med sig i sin ticket har han Ahmad Zia Massoud, Tadzjik och bror till den numera avlidne ledaren av Norra Alliansen Ahmad Shah Massoud, samt Habiba Surabi, den tidigare guvernören av Bamyan provinsen tillika Afghanistans första kvinnliga guvernör.

I valet 2009 kunde en andra valomgång avstyras efter att den framlidne tadzjikiska vicepresidenten Marshal Qasim Fahim medlat mellan Karzai och Abdullah Abdullah, även han före detta utrikesminister fast av tadzjikisk börd.

I detta val ställer Abdullah upp med pashtunen Mohammad Khan, som är högt positionerad inom den lagliga fraktionen av inte helt okontroversiella Hezb-e-Islami (HIA), och hazaren tillika före detta krigsherren Mohammed Mohaqeq. Utöver HIA:s stöd är Abdullah särskilt populär i norra Afghanistan inklusive av den inflytelserika guvernören av Balkh (där Sverige har militär trupp), Atta Mohammad Noor.

Den person som har dominerat opinionsundersökningarna fram tills nu är pashtunen Ashraf Ghani Ahmadzai. Ghani är särskilt populär i östra Afghanistan samt bland unga och utbildade i landets större städer. Han har utlovat jobb till unga baserat på meriter snarare än blodsband. Ghani knutit till sig den ökände (före detta) krigsherren Abdul Rashid Dostum (tidigare allierad med Mohaqeq), genom vilken han vinner Uzbekiska röster och den hazariske tidigare justitieministern Sarwar Danish.

Är det möjligt att säga något om utgången? Alla tre knutit till sig viktiga allierade genom vilka de vill ”stjäla” röster inom olika etniska grupper. Av de tre huvudkandidaterna är Rassoul den som visar sämst opinionssiffror. Till hans fördel talar dock hans blod men han anses av många att vara svag. Abdullah skuggar Ghani och delar av såväl Abdullahs som Rassouls kampanjer handlar om att inte rösta på Ghani – inte minst med hänvisning till att han är pashtun men inte från Durrani-klanen.

Det som är positivt så här dagen innan valet är att det inte är möjligt att säga vem som kommer att vinna redan nu. Alla tre kandidater har en chans. De är alla välutbildade, mångspråkiga och har goda relationer till och är accepterade av västvärlden.

Valets direkta efterspel kommer troligen att handla om säkerhetsrelaterade frågor. Det kommer att vara frågor som möjligheten att rösta, inte minst för kvinnor, och förekomsten av valfusk.

Och vem vinner? Egentligen tror jag Ghani och Abdullah får flest röster men att Ghani och Rassoul möts i en andra valomgång. Den sistnämnde kommer att tillskrivas ett stort antal röster från södra Afghanistan, inte minst från kvinnor, vilket kan motiveras med Surabis deltagande. Ghani kan inte offras givet hans uppenbara stöd, vilket gör att Abdullah drar nitlotten. Den andra valomgången tror jag Rassoul vinner. Även om han är den till synes svagaste kandidaten av de tre och därmed kanske inte den mest demokratiska segraren är han av ätten Durrani – och traditioner är svåra att ändra på, särskilt i ett land som Afghanistan.

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]