Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 25 oktober / 2016

Cirkeln sluts

Åren runt andra världskriget flyttade Ingeborg Backlund till Derndorf i Tyskland för att studera. Under studietiden träffade hon en man som hon gifte sig med och i maj 1944 fick de en son som de gav namnet Jörgen. Under krigsslutet våren 1945 försökte Ingeborgs föräldrar på olika sätt att få hem sin dotter och sitt barnbarn och en intensiv brevväxling inleddes med olika svenska myndigheter och organisationer. I kaoset under och efter krigsslutet tappade de kontakten med dottern men lyckades med hjälp av organisationen Hjälp krigets offer i juli 1945 erhålla ett brev från Ingeborg som nu var gravid igen.

johans-blogg

Under hösten blev hennes hälsotillstånd sämre och den knappt ett och ett halvt år gamle Jörgen fick lunginflammation. Den 18 oktober kom till slut beskedet till Ingeborgs föräldrar att dottern och hennes barn erbjudits plats på svenska Röda korsets bussar för sjuktransport för återresa till Sverige. Ingeborg fick inte beskedet förrän en halvtimme innan avfärd och tvingades i all hast ta med sig det viktigaste. Ingeborgs man, herr Lochbrunner, stannade kvar i Tyskland.

Jörgen Backlund har av förklarliga skäl inga minnen från resan till Sverige. Hans mor har dock berättat att den gick mycket långsamt på grund av sönderbombade vägar. Det rådde brist på vatten och vid ett par tillfällen tog man bussarnas kylarvatten för att klara nöden. Resan gick via Danmark där man möttes av mycket bitterhet som följd av ockupationsåren, och människor skrek ”mördarunge” åt Jörgen vid något tillfälle. I början av november kom de till Sverige och flyttade då till Ingeborgs föräldrar i Uppsala.

Som vice ordförande i svenska Röda korset var Folke Bernadotte involverad i organisationen av repatrierings- och sjuktransportinsatserna som Jörgen och hans familj fick hjälp av. Senare i livet arbetade Jörgen som utsänd av Folke Bernadotteakademin till insatsen EUMM i Georgien, både 2008 och 2010-2011. Så sent som i oktober 2016 var han även utsänd som valobservatör till Georgien. Hans öde korsade därmed Folke Bernadottes för andra gången i livet.

Den korrespondens som Ingeborgs far hade med olika svenska myndigheter och organisationer 1945 finns bevarad i digital form i Folke Bernadottesamlingarna.

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]