Profilbild FBA redaktör
FBA redaktör 12 november / 2013

Att välja att stå utanför krig och konflikt

”…many of the systems, institutions, attitudes, values, and interests that support conflict prevention are already in place and in practice in areas where, nonetheless, conflict exists. When international actors fail to recognize such existing capacities for conflict prevention they overlook promising opportunities for supporting and strengthening them. When indigenous communities fail to recognize their own such capacities, they can be swayed by divisive leadership or threatened by armed groups to become engaged in warfare even when they recognize it is against their best interests to do so”.

Blogg-Opting-Out-of-WarCitatet är hämtat från Mary B. Anderson och Marshall Wallace bok ”Opting Out of War – Strategies to Prevent Violent Conflict” som jag precis har läst. En mycket intressant bok om varför vissa samhällen i världen lyckats hålla sig utanför krig trots att andra närliggande samhällen inte har gjort detsamma. Några av de principer författarna har kommit fram till är att dessa icke-vålds-samhällen har tagit ett aktivt beslut att stå utanför konflikt – för att de valt en gemensam identitet och genom att upprätthålla samhällsfunktioner såsom skolor och hälsovård.

Det som förvånade författarna under arbetet med boken var att det inte var värdebaserade beslut som samhällena tagit, utan snarare pragmatiska.

Mary B. Anderson är en av pionjärerna till det välkända ’Do-No-Harm’-begreppet som menar att biståndsgivare måste vara känsliga för den specifika kontext de arbetar i och se till att deras arbete bidrar till positiv förändring, och inte förvärrar konfliktdynamiken. Väl värt att läsa mer om det arbete som den organisation som Anderson startade, CDA, utför.

Boken utmanar både internationella och lokala aktörer att använda sig av existerande kapaciteter för konfliktförebyggande. Utifrån ett internationellt aktörsperspektiv så kan detta synsätt förhoppningsvis leda till att fler internationella aktörer stöttar lokala aktörer i valet att stå utanför krig och konflikt.

av FBA redaktör
Profilbild FBA redaktör

Skrivet av FBA redaktör

Fler inlägg av FBA redaktör

FBA-bloggen får nytt utseende

4 januari, 2022

Just nu pågår arbete för att ge FBA-bloggen ett nytt modernt utseende och bättre funktionalitet. Vi beräknar att arbetet är klart under tidig vår 2022. Om du har frågor, välkommen att kontakta kommunikation[a]fba.se.  

Hur påverkar kampen mot corona arbetet för fred?

22 juli, 2020

FN:s generalsekreterare António Guterres har uppmanat stridande parter i hela världen att lägga ner sina vapen så att allt fokus kan hamna på kampen mot det nya coronaviruset. Men hur kommer det internationella arbetet för fred, säkerhet och utveckling – som FBA är en del av – att påverkas av koncentrationen på att bekämpa smittspridningen? […]

En betraktelse över haltande analyser och framtidens konflikter

8 januari, 2020

Fredagsflyget tillbaka till Stockholm är fullpackat. Jag återvänder hem efter en vecka i Bryssel, där jag varit del av ledningen för den gemensamma kurs som all personal som sänds ut till EU:s insatser deltar i. Nu sjunker jag tillbaka i fåtöljen och känner mig både lättad och stolt. Men en tanke dröjer sig kvar. Det […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]