Profilbild Maria Chalhoub
Maria Chalhoub 18 augusti / 2021

Att tala med talibanerna?

Photo by Sohaib Ghyasi on Unsplash

”Jag har ångestattacker och kan inte sova. Jag oroar mig för mina systrar, min familj. Allt hände framför ögonen på det internationella samfundet. Jag har förlorat hoppet.”

Detta var ett av de första meddelandena jag mottog från en afghansk vän i Stockholm, till följd av de blixtattacker som slutligen ledde till talibanernas intåg in i Afghanistans huvudstad, Kabul, i söndags.

Trots att meddelandet kom i form av ett sms, kände jag tyngden som låg bakom varje ord. Men hur skulle jag kunna erbjuda någon form av tröst och försäkra henne om att jag, och övriga kollegor som arbetar med stöd till fredsinsatser i Afghanistan, fortfarande finns till trots vår fysiska frånvaro?

Dilemman för omvärlden

Den svenska ambassaden evakuerades i all hast, liksom många andra. Det råder nu en påtaglig osäkerhet om hur ett framtida Afghanistan kommer att se ut, vilket försvårar både planering och politik. Kommer landet att plågas av ett nytt inbördeskrig mellan Talibanerna och deras motståndare, motiverat av de regionala aktörer som ser USA:s tillbakadragande som en möjlighet att fylla ett maktvakuum? Eller kommer Talibanerna, som länge har drivit en skuggregering i perifera delar av Afghanistan att lyckas upprätta en centralt styrd regering som genomsyras av strikta lagar och ordning?

Båda scenarier genererar svåra dilemman för Sverige. Realiseras det första scenariot riskerar landet nya blodstrider, ytterligare fragmentering, och ofrånkomliga flyktingströmmar, där akut humanitärt stöd dämpar kortsiktiga behov, men tar fokus ifrån en mer långsiktig, politisk lösning på konflikten. Realiseras däremot det andra scenariot, står Sverige och övriga västvärlden inför ett beslut om huruvida man bör interagera med en talibanledd stat som projicerar värderingar som står långt ifrån våra egna.

Inte sällan har regeringar stått inför komplexa beslut om man bör konversera, eftersom man därmed riskerar att legitimera, grupper som representerar kontroversiella normer och hålls ansvariga för kränkningar av mänskliga rättigheter och krigsbrott. Det finns inget rätt svar, och inte heller en rätt strategi. Studier visar snarare att det beror på alltifrån gruppens sammansättning och ledarskap, till dess politiska ambitioner.

Frågetecken om Talibanernas politiska mål

I Talibanernas fall har en av de största utmaningarna under fredsförhandlingarna i Doha just varit att avläsa deras politiska mål, som medvetet har hållits diffusa, med undantag för talibanernas uttalade ambitioner om att avlägsna utländska trupper och återupprätta ett islamiskt emirat. Detta lämnar många frågetecken om huruvida exempelvis kvinnor och etniska och religiösa minoriteter, vars intressen Sverige aktivt bevakar, kommer att bevaras och respekteras. Störst av alla frågetecken är det om Talibanerna är villiga att modifiera och moderera sitt styre efter den ökända regimen under 90-talet.

I en studie som publicerades år 2009 av den väletablerade tankesmedjan ”Afghanistan Analyst Network”, skriver Afghanistankännaren Thomas Rhuttig att Talibanerna är ”pragmatiskt anpassningsbara om det öppnar för politiska möjligheter”.

Om Talibanerna idag, efter en mer eller mindre outmanad militär seger, känner sig manade till eftergifter i utbyte mot ett internationellt erkännande kommer tiden att utvisa.

Det som däremot är säkert är att vi inte längre kan bortse från Talibanerna utan att välja bort ett helt samhälle som under lång tid har präglats av svenskt bistånd och stöd.

av Maria Chalhoub
Profilbild Maria Chalhoub

Skrivet av Maria Chalhoub

Maria är specialist inom dialog och medling på FBA, med fokus på inkluderande fredsprocesser. Hon har tidigare arbetat med fredsbyggande gräsrotsinitiativ i Mellanöstern, och med den FN-ledda fredsprocessen i Syrien via Europeiska fredsinstitutet. Maria är från Stockholm, men har varit baserad i bland annat Damaskus, Madrid, Beirut och Bryssel. Hon har tidigare studerat säkerhetspolitik vid University of St Andrews.

Fler inlägg av Maria Chalhoub

Nu står allting på spel i Libanon

14 augusti, 2020

18:07, tisdag den 4 augusti. Jag står i vardagsrummet i lägenheten i centrala Beirut när min sambo får ett Whatsappmeddelande från vår vän Eric. ”Hörde du något om en explosion vid hamnen?” läser han upp högt. Någon minut senare sker den massiva smällen. Hela byggnaden skakar och vi kastas mot golvet. I brist på vetskap […]

Covid-19, a mechanism for conflict resolution?

6 april, 2020

Barely a month has passed since the World Health Organization announced the Covid-19 outbreak as a pandemic. Yet, we are already looking at a case tally of some 1 million globally, among them no less than 55 000 deaths. For those of us in the conflict resolution industry, we worry not only about those conflict-ridded […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]