Profilbild Helena Vazquez
Helena Vazquez 28 januari / 2014

Är rebeller onda eller goda?

Är rebeller onda eller goda? frågar min 5-åring en kväll när jag står och diskar upp middagsdisken. Normalt sett brukar detta pigga och nyfikna barn – precis som sina jämnåriga kamrater – överösa sina föräldrar med frågor om djur, planeter och funderingar om kungar verkligen bestämmer över alla. Och som alla pedagogiskt sinnade föräldrar brukar jag och min man beta av frågorna med självklara och snabba svar. Men när han nu – efter att ha tjatat sig till en lite för komplicerad Stjärnornas krig film – frågar om rebeller är goda eller onda kommer svaret inte lika automatiskt.

Först blir jag tyst.

Sedan, efter att förgäves sökt efter en avledande kommentar, kan jag inte bättre än: ”Eeeh…fråga pappa.”

För hur är det egentligen?

I Afghanistan har Sverige deltagit i en militär insats mot en väpnad oppositionell rörelse – rebeller – som sökt bekämpa den afghanska centralregeringen och dess internationella allierade. I Ryssland har vi i solidaritet med Moskva motsatt oss försök att bilda självständiga stater i norra Kaukasus, liksom vi stått på den spanska och franska statens sida i kampen mot ETA och dess idé om ett självständigt Baskien. Samtidigt har Sverige backat upp ANC i Sydafrika och, alldeles nyligen, gett stöd åt revolutionen som svepte Moammar Khaddafi från makten i Libyen.

I de förra fallen är rebellerna uppenbarligen onda, och i de senare goda. Eller?

När jag funderade vidare på 5-åringens fråga tänkte jag på en artikel av Timothy Garton Ash som jag läste när jag arbeta på Balkan.

Artikeln erbjuder en analysmodell för att utröna om en grupp som gör uppror är legitima frihetskämpar eller om de skall klassas som terrorister. Biografi, eller bakgrund, är tillsammans med målsättningar, metoder och sammanhang de parametrar man måste studera om man vill göra åtskillnad mellan terrorist och frihetskämpe, står det i artikeln. Uttrycket ”one man´s terrorist is another man´s freedom fighter” är alltså inte hela sanningen. För att bedöma om en rebell är god eller ond spelar det roll vem rebellen är, vad han eller hon kämpar för, och hur man går till väga, menar Garton Ash, som inspirerats till sin artikel av historien om Ali Ahmeti, politisk ledare för den albanska rebellrörelsen UCK i Makedonien 2001.

Ahmeti utpekades av USA, och många andra, som terrorist i början av året, för att bara några månader sedan sluta fredsavtal med de makedonska myndigheterna och förvandlas till en av USA och EU:s mest uppskattade samarbetspartners i landet. Resan från terrorist till frihetskämpe – från ond till god – tog för honom mindre än ett år.

Precis som andra internationella aktörer stöter också FBA och utsända svenskar på denna problematik, som på ett eller annat sätt finns närvarande i nästan alla konfliktområden. Och kanske är det nyttigt att då och då fundera kring Garton Ashs kriterier. För historien visar ju att vi vid vissa tillfällen har haft anledning att ompröva vår syn på den ena eller andra rebellrörelsen. Syrien och den syriska väpnade oppositionen är väl vad som är mest aktuellt idag.

Min egen erfarenhet är från Kosovo, där jag under min tid som FN:s SSR-rådgivare i Pristina dagligen arbetade tillsammans med människor som något decennium tidigare betecknats som terrorister. Liksom i Makedonien hade de albanska rebellerna gått från bergen till regeringsbyggnaderna och, i våra ögon, från onda till goda, på några få år. Och att hantera den resan var kanske svårare än vad både vi och våra samarbetspartners riktigt förstod.

Tillbaka i min nuvarande verklighet finner jag tyvärr att varken praktisk erfarenhet eller arbete på FBA är särskilt behjälpligt för att kunna vägleda min sons sökande efter moralisk klarhet, om det så är i Stjärnornas krig eller den reala världspolitiken.

När disken står ren och jag försöker närma mig någon form av svar blir jag därför ganska lättad när nämnde 5-åring snabbt och glatt säger att pappa har redan svarat.

”Jaha, vad sa han då?” undrar jag lite förbluffat.

5-åringen tittar upp mot mig och förklarar nöjt: ”Han sa att det beror på.”

star-wars-rebels-logo

av Helena Vazquez
Profilbild Helena Vazquez

Skrivet av Helena Vazquez

Jag hämtar min praktiska erfarenhet av freds- och statsbyggande från Balkan, Västafrika och Latinamerika där jag arbetat för International Alert samt för FN. Jag har också varit politisk rådgivare till EU:s speciella sändebud (EUSR) för Centralasien, utsänd av FBA. Tidigare arbetade jag för IISS och OSSE. Världen är mitt arbetsfält, Trosa förblir mitt hem.

Fler inlägg av Helena Vazquez

Ensam är sällan stark

10 maj, 2016

Klockan är 8.07 och Bodil, en av FBA:s projektledare, visar mig vägen genom de långa korridorerna. Med snabba steg och klapprande klackar hastar vi fram. Jag tror vi hinner, säger hon till mig samtidigt som hon ger mig de underlag jag behöver inför mötet som börjar exakt tio över åtta. När vi kliver in i […]

Individer och institutioner

19 maj, 2015

Jag minns mina år med FN i Kosovo ganska väl. Jag minns politiken, jag minns alla processer och jag minns naturligtvis också människorna jag lärde känna, från etablerade politiker till unga studenter. Jag minns kollegor från tiden vid UNMIK (United Nations Interim Administration Mission in Kosovo) och från tiden då jag placerats med UNDP-hatt på […]

Tolstoy, Research and Peaceful Societies

31 mars, 2015

Recently – while vacuum cleaning our apartment – I listened to a radio play adaptation of Lev Tolstoy´s Anna Karenina with the famous first lines: ”All happy families are alike; each unhappy family is unhappy in its own way”. As I listened, I was wondering if one could say that all peaceful countries are peaceful in […]

Fler inlägg

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]