Profilbild Sandra Lindblom
Sandra Lindblom 4 oktober / 2017

Möjligheterna i utmaningarna i DR Kongo

Hur fungerar det i Sverige när människor gifter sig? Behöver mannen ge något till brudens familj, typ kossor eller pengar eller liknande?  Frågan kommer från en av deltagarna i FBA:s fredsbyggarprogram i Demokratiska republiken Kongo (DRK), som är nyfiken på hur jag har det där jag kommer ifrån. Vi sitter i skuggan på ett hotell i Goma, med Kivusjön kluckande precis intill. Solen gassar och en bit bort står runt 50 personer, både kvinnor och män, några med små barn, och väntar tålmodigt i timmar på att få ansöka om nya pass. DRK:s regering har beslutat att alla befintliga pass ska sluta gälla och nya biometriska pass ska introduceras. Ett nytt pass kostar 300 USD om du vill ha det levererat inom två veckor, berättar en annan av deltagarna. Om du kan vänta betydligt längre kostar det 185 USD. Per person.

Jag är på plats i DRK för att genomföra den tredje och sista modulen i FBA:s fredsbyggarprogram i landet år 2017. Vårt nästa steg blir att fortsätta arbeta med deltagarna genom det nyetablerade nätverket för fredsbyggare. Uppdraget den svenska regeringen har gett FBA är att, tillsammans med aktörer i DRK, stödja DRK:s utveckling mot ett samhälle där även kvinnor har möjlighet att på ett meningsfullt sätt delta i freds- och säkerhetsfrämjande processer och där förmågan hos olika aktörer att förebygga våld, med specifikt fokus på sexuellt och könsrelaterat våld, har stärkts.

Inte helt lätt, med tanke på situationen i DRK. Men det beror även på hur en ser på uppdraget och hur vi väljer att ta oss an det. Det är lätt att se alla problem som oöverstigliga (jag har själv varit där och vänt några gånger under svaga ögonblick), istället för att fokusera på det som redan gjorts och redan finns på plats i DRK och bygga vidare på det. För faktum är att det finns massor med modiga och kompetenta individer som varje dag kämpar med att främja ett fredligare och mer jämställt samhälle i DRK. FBA:s fredsbyggarprogram är tänkt att stärka dessa personer med nya verktyg, metoder, insikter, inspiration, erfarenhetsutbyte och nätverk som kan användas i det dagliga arbetet. FBA understryker vikten av att hellre ta små konkreta steg som faktiskt blir av, än stora steg som lätt försvinner när livet och verkligheten kommer emellan.

Deltagarna i fredsbyggarprogrammet är kvinnor och män från östra DRK som har mycket att göra, både på arbetet och hemma. Många av dem arbetar långa dagar, året runt. För att överleva. Detta betyder att vi behöver förstå och förhålla oss till deras vardag, eftersom vi vill få ta del av deras dyrbara tid, och vi vill dessutom att de ska vilja förändra arbetssätt vilket kommer att kräva ännu mer tid och energi från dem. Utbildningen måste vara relevant, användbar och bra för att deltagarna ska vilja fortsätta. För att utbildningen ska bli så relevant och kontextanpassad som möjligt har FBA bland annat ett samarbete med fyra kongolesiska experter, som fungerar som mentorer i utbildningen. Men det är inte bara själva utbildningsveckorna som är viktiga, utan minst lika viktig är tiden däremellan och efter programmet. Vi vill att deltagarna inte bara ska höra av oss när vi vill ha något av dem, utan att de ska se vårt samarbete för just vad det är, ett samarbete. Min fantastiska kollega Fabrice håller därför stenhård koll på födelsedagar, och följer upp hur deltagarna och deras familjer mår. Vi diskuterar problem, verkligheter och lösningar och vi firar framgångar. Tillsammans. Klockan halv fem på morgonen den 8 mars fick jag ett meddelande på Whatsapp från en av deltagarna som gratulerade mig på internationella kvinnodagen. Han var först ut.

Trots av vi, i motsats till vad som är vedertagen praxis, inte ger ekonomisk ersättning under utbildningen har våra deltagare kommit tillbaka. Inte bara till ett kurstillfälle utan till tre tillfällen under året. I stort sett alla deltagare har även tagit fram personliga handlingsplaner med aktiviteter de själva kan göra för att främja fred och jämställdhet, och genomfört planerna mellan kurstillfällena. Det har bidragit till flera konkreta och positiva förändringar för ett mer jämställt samhälle i DRK. Även om det fortfarande är en bit kvar tills varken kor eller pengar ingår som handelsvara i ett giftermål i landet.

För FBA är det här ett sätt att arbeta med att främja jämställdhet i en svår och utmanande kontext. Att stötta individer som verkligen kan göra skillnad lokalt.

av Sandra Lindblom
Profilbild Sandra Lindblom

Skrivet av Sandra Lindblom

Sandra Lindblom arbetar på FBA:s program för kvinnor, fred och säkerhet, särskilt med myndighetens uppdrag inom Sveriges strategi för utvecklingssamarbete med Demokratiska republiken Kongo. Sandra har tidigare arbetat på FN:s huvudkontor i New York och har en masterexamen i utvecklingsstudier från Uppsala universitet.

Fler inlägg av Sandra Lindblom

Senaste inläggen

Alla inlägg
https://fba-bloggen.se/wp-content/uploads/2024/04/PAZ-Cabo-Delgado-Shutterstock-800x600.jpg
Profilbild Klara Grenhagen
Klara Grenhagen 4 april / 2024

Moçambique – extremism och våldets svårlösta ekvation

Våldet eskalerar i norra Moçambique. Under årets två första månader skördades nästan lika många dödsoffer som under hela fjolåret. Halshuggningar, brända byar, långa följen av flyende människor och svarta IS-flaggor som vajar i övertagna områden. Efter sju år av våldsamma attacker fortsätter ett komplext konfliktsystem att veckla ut sig, med konsekvenser för hela regionen. Vi […]