Mali: från kulturellt centrum till konflikthärjad ökenmark
Artisten Timbuktu är en av Sveriges främsta hiphopikoner. Det är sällan man kan stå helt stilla när hans låtar spelas i radio. Det som många kanske inte reflekterar över är att hans artistnamn härstammar från staden Timbuktu som ligger i Mali där hans fars släkt har sina rötter. Det var i alla fall så jag blev bekant med staden och det har jag Timbuktu, alltså Jason Diakité, att tacka för.
Jag slukades av berättelserna om staden men förundrades samtidigt av hur ett så framgångsrikt område i Västafrika har omvandlats till en bortglömd och konflikthärjad ökenmark. Under sin guldålder runt 1300-talet blomstrade Timbuktu tack vare den transsahariska handeln. Detta lade så småningom grunden till det största vetenskapliga centrumet i Afrika. Man beräknar att ca 400 000 samlingar av manuskript som innehåller ovärderliga redogörelser av islamisk och afrikansk historia har bevarats i området. Detta är svårt att ta till sig med tanke på hur det ser ut i landet idag. Det historiska arvet är hotat och ersatt av krig och konflikt.
I Sverige har de flesta väldigt lite kännedom om Mali trots att Sverige är en av de största biståndsgivarna i landet. Det är också i Mali som FBA har fått i uppdrag av regeringen att utöka verksamheten, inom ramen för Sveriges strategi för bilateralt utvecklingssamarbete med Mali – ett arbete som jag ska projektleda. Det är ett tufft uppdrag, inte minst på grund av säkerhetssituationen i landet. Så sent som i slutet av januari 2017 utsattes staden Gao för en bombattack. Den här gången skördades 80 människoliv och över 100 personer skadades. Så har det sett ut de senaste åren trots att ett fredsavtal slöts under 2015 mellan regeringen och olika grupper som strider för ökat självstyre. Unga, kvinnor och andra grupper har exkluderats ur fredsarbetet och den maliska regeringen visar bristande förmåga att ta hand om sin befolkning, speciellt i de norra delarna av Mali där konflikten en gång startade. Det försvårar implementeringen av fredsavtalet, som i dag kan sägas endast existera på papperet.
Samtidigt är den internationella närvaron omfattande, både civila och militära FN- och EU-insatser trängs med olika länders bilaterala biståndsinsatser i Mali. Man kan ju fråga sig varför FBA ska verka i ett land som redan har så många internationella aktörer på plats – i grova drag är svaret att det strategiuppdrag som FBA har fått i Mali handlar om att arbeta med freds- och försoningsprocesser med fokus på kvinnors deltagande, och reformering av säkerhetssektorn. Det finns ett stort behov av detta arbete och FBA har unik expertis inom området.
Nu när vi börjar planera vår verksamhet är det viktigt att vi fokuserar på långsiktiga insatser som bidrar till hållbar fred. Vad det betyder i praktiken kommer jag att skriva mer om när vi kommit en bit på vägen.
av Saba Nowzari